Законопроект за ратифициране на международен договор Придобиване на бойни машини

...
Законопроект за ратифициране на международен договор Придобиване на бойни машини
Коментари Харесай

Комисията по отбрана подкрепи ратифициране на договора за придобиване на „Страйкър“

Законопроект за одобрение на интернационален контракт „ Придобиване на бойни машини Страйкър “ поддържа парламентарната комисия по защита. „ За “ гласоподаваха девет народни представители, „ срещу “ - пет , а един се въздържа.

Договорът е подписан на 26 септември т.г. в Съединени американски щати и на 17 ноември - в София. Международният контракт е направен по отношение на осъществяване на признатия от 49-ото Народно заседание Проект за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ". Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на бронетранспортьори „ Страйкър “, заяви Пентагонът при започване на септември. Проектът планува придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от семейството „ Страйкър “.

Прогнозната стойност на контракта е 1,208,560,357 щатски $, а срокът на годност на офертата изтича на 15 декември. Предложената от американската страна скица за възнаграждение планува първичен депозит от 263 360 000 щатски $ и разсрочено заплащане на годишни вноски в интервала 2023-2027 година. Посочените цени в контракта са без включени налози и такси.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 година, а краят - през първото тримесечие на 2028 година.  Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 година и 2027 година, с ритъм на доставките от 10 машини на месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР