Законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между Европейската комисия и

...
Законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между Европейската комисия и
Коментари Харесай

Парламентът одобри помощ за Украйна на стойност над 16,5 милиона евро

Законопроект за одобрение на Гаранционното съглашение сред Европейската комисия и България за даване на изключителна макрофинансова помощ за Украйна одобриха депутатите в Народното събрание, пише БГНЕС.

При първото четене „ за ” гласоподаваха 116 депутати, „ срещу ” - 48, а шестима се въздържаха. Веднага по-късно ратификацията мина и на второ четене. При него 114 народни представители поддържаха предлагането, 50 бяха „ срещу ”, а 7 се въздържаха.

Помощта е ориентирана към подкрепяне на макрофинансовата стабилизация на Украйна и подсилване на потенциала ѝ за възобновяване. Помощта се дава под формата на заеми и грантове. Предвидено е общият размер на заемите до 6 милиарда евро да се употребяват с покритие от 70% посредством платени хранителни запаси, като 9% от тях са за сметка на бюджета на Европейски Съюз, а страните членки подсигуряват до 61% от цената на заемите.

Гаранциите, които страните членки би трябвало да обезпечат, са в общ размер на 3 660 млн. евро, като за установяване на размера на гаранционната вноска на всяка страна членка се употребява делът, който нейният брутен народен приход съставлява в брутния народен приход на Европейски Съюз.

Необходимите гаранции по помощта, които България следва да даде, възлизат на 16 654 646 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР