Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи

...
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи
Коментари Харесай

Пеиеха промени в Закона за семейни помощи за деца

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи беше признат на второ четене в парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика.

Измененията са импортирани от Министерския съвет.

Промените засягат отпущането на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители.

Сегашната дефиниция „ деца с един жив родител “ не регистрира по най-хубавия метод опцията децата, за които се отпускат част от месечните фамилни помощи, да са деца с двама умряли родители, прецизираха вносителите. Съгласно измененията те ще продължат да получават такава поддръжка по омекотен ред - без рентабилен тест. 

Прието беше предлагането на Корнелия Нинова и група народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “

помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от 2, 3 и 4 клас.

Отхвърлено беше друго предложение на социалистите,

че размерът на еднократната помощ “за второ и трето дете на родители, обезпечени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете “.

Мнозинството регистрира, че текстът е дискриминационен, от една страна, а от друга – че няма да реши казуса с демографската рецесия. Обвързването на този тип помощ с осигурителния статус на родителите не е вярно, считат от Министерството на труда и обществената политика, чиито представители участваха на съвещанието.  

Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС

еднократната помощ за възпитаници в 1 и 8 клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно учебно заведение. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) уточни, че средствата са в размер на 300 лв.. По време на дебата депутати показаха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея. По думите на Сачева, в случай че това предложение мине на второ четене и в пленарната зала, то следва да важи и за децата от 2, 3, 4 клас, записани в частно учебно заведение.

От ГЕРБ-СДС направиха и друго предложение, което визира осиновителите.

Деница Сачева изясни, че това, което е признато, е самотните родители, които имат осиновено дете, също да имат право на месечна помощ без рентабилен аршин.

" Ако се възползват, това значи, че ще могат да получават по 50 лева, какъвто е сегашният правилник за фамилни помощи на месец ", уточни тя.

И акцентира, че този тип финансова поддръжка е за лица до 20-годишна възраст.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР