Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични

...
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за българските лични документи

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи одобриха депутатите на първо четене. Вносител на измененията е Министерски съвет.

В претекстовете се показва, че нуждата от изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи (ЗБЛД) произтича от нуждата за улеснение на жителите при даване на услуги, свързани с издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. Към сегашния миг в ЗБЛД (чл. 9, алинея 2) е планувано, че при смяна на непрекъснатия адрес от едно обитаемо място в друго обитаемо място в период до 30 дни от издаването на нов документ лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство (СУМПС).

На базата на осъществен разбор е открито, че е допустимо да отпадне наложителното подаване на заявление за издаване на ново СУМПС при смяна на непрекъснат или сегашен адрес на обещано лице, защото данните във връзка с адреса могат да се удостоверят по електронен път в действително време. С цел понижаване събирането на персонални данни по отношение на предоставяните административни услуги, без да има действителна потребност от това, е планувана и съответна наредба в закона. 

В хода на дебата в пленарната зала Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) помоли да извърнат внимание на законопроекта и по отношение на нещо, което е доста дълго обсъждано в средите, които се интересуват от материята – равностойността на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство и персоналната карта. По думите му в закона за посочени като равностойни документи за засвидетелствуване на идентичност, само че има някои неща, които мъчно си подхождат. Има неща, които не се съдържат в свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство и които може би би трябвало да бъдат добавени вътре, като адрес примерно, разяснява Манев. Според него този законопроект е значим за хората. За първи път отменяме крепостното право при издаването на документи за идентичност, добави той. 

И съгласно Божидар Божанов („ Продължаваме Промяната – Демократична България “) законопроектът улеснява много жителите. Той добави, че сред първо и второ ще би трябвало да ги доулеснят, и сподели, че няма да се съгласи, че адресът би трябвало да го има в шофьорската брошура. Адресът на персоналната карта сега се употребява на процедура единствено при гласоподаване, означи Божанов, написа Българска телеграфна агенция.

Маноил Манев разяснява, че или махат удостоверение за правоуправление на МПС от българските документи за идентичност, или му дават всички нужни неща, които би трябвало да има, с цел да има безспорната равноценност на персоналната карта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР