Законопроект, предназначен да противодейства на агресията от страна на Китай,

...
Законопроект, предназначен да противодейства на агресията от страна на Китай,
Коментари Харесай

Американски законопроект призовава за включване на Тайван в ООН

Законопроект, предопределен да противодейства на експанзията от страна на Китай, включва раздели, призоваващи за присъединяване на Тайван в Организация на обединените нации, както и в три други огромни интернационалните организации.

По-рано тази седмица сенаторът Боб Меднес разгласи, че на 14 април ще се гласоподава оферти Закон за стратегическа конкуренция 2021. Въпреки че законопроектът се концентрира основно върху методите за противопоставяне на китайското „ нападателно и напористо държание “ и нарушаванията на човешките права, той е цялостен с препратки към Тайван, споменавайки страната 46 пъти.

В един от разделите, касаещ усилването на американо-тайванското партньорство, е залегнал апел към Съединени американски щати да отстояват „ значимото присъединяване на Тайван в Организация на обединените нации “, а също по този начин и в Световната здравна асамблея, Международната организация за гражданска авиация и Интерпол, наред с други интернационалните органи.

Република Китай (Тайван) е член-основател на Организация на обединените нации, само че е изключена през 1971 година, откакто в организацията е призната за член Китайската национална република (Китай). В следствие Тайван бива изключен от всички организации на Организация на обединените нации, измежду които Световната здравна организация през 1972 година

През 1971 година Резолюция 2758 на Организация на обединените нации изключва Тайван с предпоставката, че Китайската национална република е „ единственият законен представител на Китай в Организация на обединените нации “. През 2007 година Обединеното кралство отхвърли кандидатурата на Тайван за „ присъединение към Организация на обединените нации под името Тайван “, защото органът продължи да се придържа към концепцията, че „ Тайван е част от Китай “.

Настоящият законопроект приканва Съединени американски щати да се застъпят за включването на островната страна в редица интернационалните организации без това да оказва въздействие на възприетата от Вашингтон политика за „ един Китай “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР