Законодателството обичайно изостава от технологичното развитиеАнтитерористичното законодателство по света непременно

...
Законодателството обичайно изостава от технологичното развитиеАнтитерористичното законодателство по света непременно
Коментари Харесай

Още един AI риск: чатботове подбуждат терористични нагласи

Законодателството всекидневно изостава от софтуерното развиване

Антитерористичното законодателство по света безусловно би трябвало да изпревари развиването на AI чатботовете, предизвестиха специалисти (снимка: CC0 Public Domain)

Чатботовете с неестествен разсъдък основават риск от подбудителство към тероризъм. Поради това страните по света незабавно се нуждаят от нови регулации в региона на антитероризма, предлагат експерти. Законодателството обичайно изостава по отношение на развиването на технологиите, само че в тази ситуация е доста значимо наклонността да бъде изпреварена.

Изкуственият разсъдък би могъл да се употребява за рекрутиране на ново потомство екстремисти и терористи, предизвести неотдавна английският държавен консултант по законодателството в региона на тероризма. Неговият коментар отекна като ехтене след предизвестията на други специалисти за съшия проблем.

В чатбот опит, в който Хол се показва като елементарен човек, експертът взаимодейства с няколко разговорни логаритъма, които употребяват AI, симулирайки най-обикновено човешко взаимоотношение. Резултатът? Хол открива, че един чатбот без съмнение популяризира “Ислямска страна ” – до неотдавна невъобразим акт, за който към момента не са планувани каквито и да е законодателни ограничения, защото създателят на подбуждащото изявление не е човек. Хол споделя, че откритието показва незабавната нужда от преразглеждане на настоящото законодателство против тероризма.
още по темата
Съгласно в този момент настоящите закони по света, „ единствено човешки същества могат да бъдат причинители на терористични закононарушения “, отбелязва Хол, Затова е мъчно да се разпознава човек, който от правна гелдна точка може да се счете за виновен за изказвания, генерирани от чатбот, които предизвикват тероризма.

Всички нови, по-усъвършенствани системи с изкуствен интелект вършат законодателството за кибернетична сигурност несъответстващо, съгласно Хол. В него не се взема поради предвид наличието, основано от разговорните логаритми.

Разследването и преследването на анонимни оператори съставлява композиция от съществени компликации, съгласно Хол. „ Ако лица, чиито планове са съмнителни или искрено рискови, старателно предизвикват и „ образоват “ терористични чатботове, тогава ще са нужни и нови закони “, споделя специалистът. По неговите думи както основателите на сходни радикализиращи чатботове, по този начин и софтуерните компании, които ги развиват и хостват, следва да бъдат държани виновни – според всяко евентуално ново законодателство.

Други експерти споделят разсъжденията, изразени от Хол. Главният изпълнителен шеф на RiverSafe Суид Адеянджу наскоро акцентира забележителната опасност, която AI чатботовете съставляват за националната сигурност на страните, изключително когато законовите ограничения и процедурите за сигурност изостават. „ Ако сходни принадлежности попаднат в несъответствуващи ръце, те могат да дадат опция на хакерите да култивират идващото потомство киберпрестъпници “, предизвести Адеянджу. Той прикани бизнеса и държавните управления да разпознаят надигащата се заплаха от развиването на изкуствения разсъдък. Вече е незабавно належащо да наложат нужните отбрани за жителите и националната сигурност.

Джош Боер, шеф на софтуерната консултантска компания VeUP, също намира за предизвикателство да се разпознае този проблем. Не по-малко комплицирана задача е да се обезпечи нужното законодателство, без да се задушават нововъведенията. Когато една страна има политика да предизвиква софтуерните компании и да поддържа новостартиращите софтуерни предприятия, тя всекидневно обезпечава финансиране, инфраструктура, данъчни облекчения, с цел да могат фирмите от бранша да просперират.

Усилия се влагат и в развиването на набора от гении, разгръщането на цифрови умения, стимулирането на интереса на младежите към кариера в региона на технологиите и насърчаването на AI бизнесите. Това обаче се оказва нож с две остриета при неналичието на съответна отбрана от злонамерено развиване на AI механизми. Неуспехът да се обърне внимание на този въпрос може да бъде пагубeн за бъдещето на всяка страна. Нещо повече, може да трансформира една страна от софтуерна „ силициева котловина “ в татковина на най-новата генерация киберпрестъпност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР