Законодателите гласуваха на съвместна сесия на парламента в понеделник, за

...
Законодателите гласуваха на съвместна сесия на парламента в понеделник, за
Коментари Харесай

Франция официално одобри закон за вписване правото на аборт в конституцията

Законодателите гласоподаваха на взаимна сесия на Народното събрание в понеделник, с цел да подсигуряват достъпа до аборти, като прибавят ред към конституцията.

Френските депутати гласоподаваха публично в понеделник в интерес на прибавянето на ред, гарантиращ „ свободата “ да се направи аборт в конституцията на страната.

За символичното гласоподаване бяха нужни три пети от двете камари на Народното събрание, с цел да гласоподават в поддръжка, с цел да стане смяната публична, като и депутатите, и сенаторите се споразумяха за еднакъв законодателен текст.

Имаше 780 гласа " за " и 72 " срещу ", като елементарно мина прага от нужните 512 гласа.

Гласуването беше последната стъпка за одобрение на конституционната смяна, откакто Сенатът на Франция гласоподава предходната седмица за одобрение на оферти от държавното управление закон, до момента в който Националното заседание, долната камара на Народното събрание, гласоподава за одобрение на смяната през януари.

Премиерът Габриел Атал сподели на взаимната сесия на Народното събрание в понеделник, че ще запомни гордостта от наличието си като „ дружно, обединени, цялостни с страсти, [ние] променяме нашето главно право, нашия главен закон, с цел да включи най-сетне свободата на дамите, тъй като ние имам честен дълг към всички тези дами ".

Яел Браун-Пивет, ръководител на Националното заседание, сподели: „ На дамите във Франция споделяме, че в никакъв случай няма да върнем обратно (тази свобода) “.

„ На дамите по света споделяме, че ще ви подкрепим и че ще бъдем до вас “, добави тя.

Изменението на конституцията беше провокирано от решението на Върховния съд на Съединени американски щати през 2022 година за анулация на Roe v Wade, правосъдно дело, което подсигурява достъп до аборт в Америка.

Френското законодателство показва във въведението си, че американският съд е посочил, че " правата и свободите, които са най-ценни за нас, могат да бъдат застрашени, макар че наподобяват твърдо открити ".

Законодателството продължава, че това се е случило и в Европа с придвижвания, които се пробват да лимитират достъпа до аборти.

Съдебно решение от 2020 година в Полша да вземем за пример докара до съвсем цялостна възбрана на абортите в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР