Законът за публичните предприятия съзнателно е скроен така, че да

...
Законът за публичните предприятия съзнателно е скроен така, че да
Коментари Харесай

ГЕРБ са опитали да бетонират бордовете на държавните фирми

Законът за обществените предприятия умишлено е скроен по този начин, че да се окажем в обстановка с несменяеми бордове на държавните предприятия. Правните знания на хората, които са пробвали да реализират това, обаче очевидно са били незадоволителни и бордовете ще бъдат заменени, в случай че принципалите преценяват това. Това разяснява пред " Сега "  зам.-министърът на правораздаването Иван Демерджиев във връзка. Бордът на болничното заведение бе заменен поради неприятно ръководство, само че вписването бе отказано. Отказът докара до гръмък скандал сред министерство на опазването на здравето и Агенцията по вписвания, а правосъдното министерство стартира инспекция по сигнал за оказван напън върху длъжностни лица по вписванията.

В отхвърли си да впише новото управление на " Александровска "  Агенцията по вписвания акцентира, че правилникът за използване на Закона за обществените предпрития не планува ред за назначение на краткотрайни членове на бордовете в обстановка на предварително преустановяване на мандата. В правилника е записано единствено по какъв начин се назначават краткотрайни членове в бордовете на общинските компании – за най-много 6 месеца до осъществяване на конкурс, само че подобен текст за държавните компании няма. Така съгласно организацията няма нормативно съображение за вписването на смяната в борда.

Такова пояснение, в случай че е меродавно, би засегнало която и да е било рокада в бордовете на държавните компании. В такава догадка към този момент изпадна и, което също чака регистриране. Бившият изпълнителен шеф Стоян Беличев обаче твърди, че законът не разрешава промяната на борда.

" Освен Закон за обществените предприятия, в България съществува и Закон за нормативните актове. В него ясно е записано по какъв начин се запълват празноти в нормативната уредба. За неуредените въпроси се ползват наредбите, относими за сходни случаи, в случай че това дава отговор на целта на съответния нормативен акт. В случая има организиран явен ред за назначение на краткотрайни бордове в общинските предприятия, който следва да се приложи и за държавните ", разяснява Демерджиев. От думите му се разбра, че няма проблем Министерството на здравеопазването да подаде ново заявление пред Агенцията по вписванията, изхождайки от тези учредения.

" Трябва ясно да се каже и друго - какъв е смисълът на вписването в Търговския указател. Според Търговския указател всяко решение за промяна на членове на бордовете има неотложно деяние за самата организация, която е известена за него. Вписването в Търговския указател има оповестително и защитно деяние по отношение на трети добросъвестни лица, които не са известени ", разяснява Демерджиев. Това на процедура значи, че в съответния случай - на равнище болница " Александровска ", към този момент има заменено управление. " След целия звук, който се сътвори към отхвърли за регистриране, може да се допусне, че третите лица, неразбрали за промяната, са много малко ", добави още Демерджиев.

ИНТЕРЕС

" Овластяването на членове на бордове може да бъде оттеглено от принципала когато и да е. И може да бъде атакувано от съучастник или акционер, в тази ситуация това е страната. Самото лице не може да нападна с иск тези решения, защото няма качествата на съучастник и акционер. То може да нападна предварителното преустановяване на контракта си, само че атакуването на този контракт няма отношение към вписванията, които се вършат в Търговския указател, а към последствията от позиция на компенсации и други сходни, уговорени в договорите ", изясни още зам.-министър Демерджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР