Законът за хора с увреждания не обедини палатковите лагери при

...
Законът за хора с увреждания не обедини палатковите лагери при
Коментари Харесай

Законът за хора с увреждания не обедини палатковите лагери при НС
Законът за хора с увреждания не сплоти палатковите лагери при Народно събрание
Социалният министър Бисер Петков донесе персонално законопроекта за хората с увреждания при двата палаткови лагера до Народното събрание – на майките на деца с увреждания и на Национално показаните организации на и за хората с увреждания, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петков изрази удовлетворение от наличието на омбудсмана Мая Манолова, която също прикани майките на деца с увреждания да се върнат в работната група, както към тях да се причислят и протестиращите от прилежащия палатков лагер на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

„ Това, което ви нося е в два разновидността. Те се разграничават по това кой прави оценката. В единия случай самостоятелната оценка на потребностите сме разписали да я вършат обособени звена към Агенцията за обществено подкрепяне. Идеята е да не вършат всичко както в този момент, а да вършат единствено оценка. Другият вид е това да се прави от Агенцията за хора с увреждания, което е по-трудно изпълнимо, тъй като е належащо време да се обособят териториални звена на организацията, каквито все още няма. В този законопроект предлагаме финансова поддръжка за всички хора с увреждания. В него е написан нов тип форма на финансова поддръжка за отплата на уврежданията, която е обвързана с линията на беднотия и, която е диференцирана според от степента на увреждания. Тя допуска вливане на част от ресурса, който се изплаща посредством осигурителната система. Става дума за четвъртинките от инвалидните пенсии, които бяха спрени през 2015 година, само че не престават да се изплащат. Става дума за 350 000 души, което е разход в размер на 133 млн. лв.. Гарантираме правото на персонална помощ в разнообразни форми като асистентска услуга, като финансова поддръжка – това е разликата със законопроекта на госпожа Манолова. Ние считаме, че няма по какъв начин да осигурим на всеки помощник. Интеграционните добавки няма да се дефинират въз основата на обезпечения най-малък приход. Те в този момент се преглеждат като финансова поддръжка и тя е избрана по различен метод и са в по-висок размер. Ние ще предложим законопроектите и депутатите ще решат дали да ги обединят или да ги гласоподават поотделно ”, посочи Петков.

Той добави, че там е написана и финансовата поддръжка, персоналната помощ като права, както и функционалностите на мониторинговия съвет, координационния механизъм, който е според Конвенцията за правата на хората с увреждания. Петков сподели, че това е план, който ще се прегледа по време на съвещанието на работната група в понеделник от 11 часа.

Социалният министър сподели, че са взети в поради всички претенции и те са заложени в над 90 члена и подсигурява, че текстовете не са „ копи пейст “.

Въпреки протегнатата ръка от страна на страната, майките на деца с увреждания споделиха, че ще има митинг на 30 юли и показаха вяра настояванията им в действителност да са залегнали в този законопроект.

„ Тук не се устоя и ние ще желаяме обществена и здравна отбрана. От понеделник тръгваме по всички посолства. Ние желаеме промяна, само че същинска и сме дали период тя да се случи до 1 октомври ”, съобщи Вера Иванова, която е майка на дете с увреждане.

Според общественият министър проблемите тук би трябвало да се решат на вътрешно равнище, а не да се търси помощ от други страни.

„ Надявам се, че тук в действителност в този план да са включени упованията на всички хора с увреждания от двата лагера и на всички хора, които не са тук. Нека си признаем, че в последния план, който показа министерството промяна и смяна нямаше. Много се надявам тук да са взети поради настояванията на хората с увреждания. Днес разговаряхме дълго в двете палатки, че ще седнем умерено да прегледаме предложенията и в случай че в действителност има воля да се направи промяна в поддръжка на майките, слепите, глухите, безусловно на всички хора, а не на избрани лица ”, подчертава Манолова.

Тя помоли да не се разделят и настройват хората един против различен и акцентира, че те стоят зад 3-те закона дружно, а освен зад този за персоналната помощ.

„ Ние желаеме едно и също. Важно е да намерим верния метод, по който можем да го реализираме. Всички знаем, че няма лесни решения на систематични въпроси. Трябва да водим цивилизован разговор и да търсим положителни решения. Разговорът може би би трябвало да се води по нов метод. Няма да има резултат в случай че всички се дърпа и споделя, че някой не е взел участие в работната група ”, сподели Миряна Сирийски от фондация „ Светът на Мария ”, която е и член на БАЛИЗ.

Разговорът ескалира и Сирийски укори майките от „ Системата ни убива “, че държанието им е обидно, както и изказванието им, че никой не работи, с изключение на тях. Според нея това не е правилно. По-късно се стигна до конфликт, при който тя блъсна телефона от ръката на дете, което направи опит да снима скандал сред Сирийска и майките на деца с увреждания.

Социалният министър посети и прилежащия палатков лагер, където от понеделник стачкуват и Национално показаните организации на и за хората с увреждания. Те одобриха разновидностите и желаеха да ги прегледат като насочиха покана към обществения министър за неофициална среща. Той я отхвърли, под претекст, че за довечера има други проекти.

След създалото се напрежение сред двата лагера най-после представители схванаха и отидоха на неофициална среща в клуба на слепите, на която да прегледат текстовете и да обсъдят обстановката. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР