Законът за етажната собственост е създаден през 2009 година и

...
Законът за етажната собственост е създаден през 2009 година и
Коментари Харесай

Нуждае ли се от поправки Законът за етажната собственост

Законът за етажната благосъстоятелност е основан през 2009 година и от този момент не е променян , макар че има незабавна потребност от ремонти.
Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, сплотява 23 компании от цялата страна. Това са хората, чиято грижа са събранията, ремонтите, сметките и даже разправиите във входовете на блоковете. В практиката си обаче, следвайки закона, те откриват пропуски, които могат да бъдат поправени.

Професионални домоуправители в Русе - Цветелин Цонев и Диян Илиев, които се грижат за към 14 000 апартамента  на територията на града, коментират пред БНР състоянието на закона и нуждата от промени:

" Основната причина да настояваме за по-бързите промени в закона е предстоящият План за възобновяване и развиване, по който се чака да се получат пари, свързани с рехабилитацията на жилищните здания . За какво тъкмо ще бъдат употребявани не се знае. Този закон действително не е пипан от 2009 година, като махнем някакви козметични доработки, а доста добре знаем, че популацията на България понижава, естествено доста здания и жилища остават празни ".

 Изтича периода на валидност на панелните блокове Darikfinance
Всички промени, които се оферират, са в полза на хората, които живеят в жилищата си, а притежателите ще станат по-отговорни стопани на парцелите си . Поканата към Министерството на районното развиване и благоустройството е отправена и се чака тяхната благосклонност за работа.

" Много неща липсват в този миг по организацията на живота в един блок ", изясни пред БНР  ръководителят на Асоциацията на етажната благосъстоятелност Павел Миланов :

" Ние би трябвало да сме наясно, че това е нашата благосъстоятелност и че живеем в съсобственост с доста други хора  и когато тръгнем от съсобственост и отговорност нещата стартират да се поизбистрят, в това число приказваме и за регистрация в етажна благосъстоятелност, регистриране в книгата на притежателите. Дори доста от етажните собствености нямат регистрирани шефове в районните администрации, без значение, че там е единствено един режим на съобщение, нищо повече, само че хората се опасяват. Има и планувани санкции за шефовете, не че на някого му е наложена, само че въпреки всичко се опасяват ".

" До момента страната счита да финансира хотелиерите, които ще настанят украински бежанци за два-три месеца, а по-късно какво ще стане, ще забележим, само че в последна сметка, в случай че продължи по-дълго тази война, тези хора би трябвало да си намерят работа, да си наемат квартири и да заживеят измежду нас. За страдание,  ние имаме толкоз доста проблеми с етажната благосъстоятелност, които не сме си отстранили през годините, че в този момент ще стане още по-сложно , само че в случай че им разбираем в точния момент какви са разпоредбите, мисля, че украинците ще се впишат в нашето общество ", добави още ръководителят на Асоциацията на етажната благосъстоятелност.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР