Законът за чиповете на Европейския съюз (ЕС) получи окончателно одобрение

...
Законът за чиповете на Европейския съюз (ЕС) получи окончателно одобрение
Коментари Харесай

Брюксел инвестира €43 милиарда в бизнеса с чипове

Законът за чиповете на Европейския съюз (ЕС) получи дефинитивно утвърждение от представителите на страните членки. Регламентът планува отпущането на финансиране в размер на 43 милиарда евро и усилване на позициите на района на международния пазар на полупроводници, оповестява Bloomberg, цитирайки изказване на Европейския съвет.

Там излиза наяве, че е обещано окончателното утвърждение, което е и последният стадий от дългия развой на взимане на решения в общността. Финалният документ ще бъде подписан от ръководителя на Съвета и от неговия сътрудник в Европейския парламент, който към този момент е дал единодушието си, тъй че скоро по-късно ще влезе в действие.
 Германия налива 20 милиарда евро в произвеждане на чипове
Германия налива 20 милиарда евро в произвеждане на чипове

От въпросните 43 милиарда евро, които се чака да бъдат освободени посредством законодателството и свързаната с него стратегия, 3,3 милиарда евро идват непосредствено от бюджета на Европейски Съюз.

Идеята на Брюксел

Най-общо казано концепцията е опит за стимулиране на полупроводниковата промишленост в Европейски Съюз посредством основаване на условия за локална индустриална база.

Това включва привличане на вложения, поощряване на научните проучвания и това, което Европейският съвет дефинира като подготовка на континента за " всяка бъдеща рецесия с чиповете ".

Крайната цел е до 2030 година да се удвои делът на района на международния пазар на чипове от 10% на 20%, като се понижи зависимостта от вноса.

Стремежът към създаване на индустриални мощности в Европа е разследване от нарушаването на веригата за доставки на вносни артикули, изключително от Китай, по време на и след пандемията от Covid-19 и продължаващото геополитическо напрежение във връзка с доставките на чипове.

Чрез Закона за чиповете Европа би трябвало да бъде водеща в международната конкуренция за полупроводници, а в дълготраен проект това може да способства и за възраждането на европейската промишленост като цяло и за намаляването на външните зависимости на Стария континент, разясняват специалисти.
 Nvidia e първата компания за произвеждане на чипове, оценена на $1,02 трилиона
Първата компания за произвеждане на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се подреди до софтуерни колоси като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР