Законът „Магнитски“ има своя история у нас. Искам да ви

...
Законът „Магнитски“ има своя история у нас. Искам да ви
Коментари Харесай

Законът „Магнитски“ като четири години от живота

Законът „ Магнитски “ има своя история у нас. Искам да ви кажа за нея. Той носи името на Сергей Магнитски, който през 2009 година умира в съветски следствен арест (печално известният арест „ Матросская тишина “, където са изгубили живота си хиляди руснаци по време на сталинските репресии) след упражнено принуждение върху него, което управляващите отхвърлят и до през днешния ден. Магнитски е правист, а измежду клиентите му е компания Hermitage Capital Management на американския бизнесмен с английски паспорт Уилям Браудър. През 90-те години Браудър е един от най-големите вложители в Русия. Впоследствие обаче кръгове, близки до Кремъл, пробват да присвоят бизнеса му и той изпада в недружелюбност, получавайки възбрана за влизане в страната. Магнитски се пробва да му помогне и разкрива механизмите на голяма корупция по високите етажи на властта. Това се оказва съдбовно за него.

Американският сенатор Бенджамин Кардин инициира налагане на наказания против виновните за гибелта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласоподава така наречен закон " Магнитски ". През 2016 година е признат нов вид на закона, който дава право на американското държавно управление да подхваща ограничения против лица в целия свят, които нарушават човешките права и вземат участие в корупционни практики.

През пролетта на 2017 година в България тази тематика се изчерпва с къси известия. По това време в уеб страницата Фрог нюз научихме, че в Съединени американски щати е почнало следствие против Делян Пеевски, Бойко Борисов и Сотир Цацаров по закона „ Магнитски “. Става дума за подадени материали до съответните служби в Съединени американски щати от банкера Цветан Василев, отнасящи се до умишления банкрут на КТБ. Успяхме да беседваме с американски посланик на високо равнище, работил дълги години в посолството на Съединени американски щати в Москва, както и с източник от Министерство на финансите на Съединени американски щати. След това се свързахме с Цветан Василев в Белград.

В продължение на 6-7 месеца публикувахме няколко публикации по тематиката. Имаше голям читателски интерес, само че не и от настоящи политици или представители на властта. По-късно „ Биволъ “, „ Капитал “, „ Дневник “ и някои други също разгласиха съществени материали. Люба Кулезич и Сашо Диков в свои телевизионни излъчвания също осветиха в детайли тематиката. Не изреждам всички, дано ме извинят.

След изявленията за следствието в Съединени американски щати против мен бяха повдигнати няколко обвинявания. Например Специализираната прокуратура ме упрекна в присъединяване в Организирана незаконна група (ОПГ) дружно с прочут юрист, който в интервала, който бе разказан, даже не съм познавал. Не ми беше посочен и третият човек от това ОПГ. Чак по-късно стана ясно, че това е самият Василев… Забранено ми бе да напущам страната. Последваха инспекции от Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, блокиране на парцели и банкови сметки. Едно от тези каузи завоювах на всичките три инстанции. Друго е връщано няколко пъти от съда за неуместни тези на в обвинителния акт. В диалози с някои от следователите и прокурорите по „ моите проблеми “ те ясно подсказваха, че дейностите против мен са „ разпоредени от горната страна “ и са свързани с сериозни материали във Фрог нюз против ръководството на страната, модела # Кой, Пеевски, Борисов, Цацаров и Гешев. Към „ прегрешенията “ ми била и книгата ми „ Господари на моргата “, в която разказвам свои срещи с Борисов и неговите връки с упоменатите нагоре хора.

Поисках среща с премиера, той ме одобри и му описах на какво съм подложен, както и моите сътрудници и близки. Той изрази състрадание и съобщи, че това е „ доста незаслужено “, само че не можел да се меси в работата на прокуратурата. Когато още веднъж се пробвах да изясня с прокурори по делата ми, те много се смяха…

По същото време Пеевски употребява цялото си въздействие, с цел да спре всички реклами към уеб страницата и всевъзможни други способи за финансиране. Успя, с дребни изключения.

Натискът се придвижи и върху някои от сътрудниците в уеб страницата и членове на фамилията ми. Наложи се известно време виновният редактор Катя Илиева да бъде охранявана поради закани след присъединяване й в предаването на Слави Трифонов – не от държавните структури обаче. Няма да влизам в елементи, само че ще загатна, че е имало разпоредби към някои шефове в службите да измислят метод да бъда ударен, също и мои близки. Илиева и синът ми Александър Стефанов са чести " посетители " на полицията и други органи, с цел да дават показания за наши изявления и следствия на случаи на корупция.

През цялото време медиите на Пеевски и властта изливаха водопад от обвинявания и обиди против мен и екипа на Фрог нюз, в това число, че взели участие в заприказва против властта, тъй като нашите хора бяха и отразяваха митингите от първия до последния ден.

Четири години след нашите изявления всичко, което писахме по тематиката „ Магнитски “ се оказа правилно! Потвърдено с подписа на американския президент Джо Байдън. Надявах се, че ще се усещам задоволен, само че се почувствах… изтощен. Приятно е обаче да схванеш, че напъните на толкоз доста хора, доста от които жертви на произвола на предходния режим, не са отишли на вятъра.

Борисов и Цацаров не престават да са обект на следствие в Съединени американски щати, като хора, свързани с Пеевски и Доган. Вече до тях е и Гешев. Гротеска са опитите на Движение за права и свободи да отбрани по някакъв метод олигарха на партията им, а Борисов да се прави, че не познава Делян и да се кръсти, че не е взел една стотинка като рушвет. Българските жители и американските служби от дълго време знаят каква е истината. Законът „ Магнитски “ ни " аргументи " вреди, само че ни даде и вяра, че злото е победимо, когато сме поредни и разчитаме на личните си сили.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР