Закон за регистрация на чуждестранните агенти са внесли в деловодството

...
Закон за регистрация на чуждестранните агенти са внесли в деловодството
Коментари Харесай

По примера на Путин, Възраждане внесе закона си срещу чуждите агенти

" Закон за регистрация на задграничните сътрудници " са внесли в деловодството на Народното събрание депутати от " Възраждане ". Очаквано, той планува съществени ограничавания върху български медии, неправителствени организации и даже жители, които получават финансиране от чужбина.

Преди седмици водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов се опита да изгони от своя конференция четири медии - " Дневник ", " Капитал ", " Клуб Z " и Mediapool с тезата, че са " задгранични сътрудници ". 

Законопроектът планува всеки, който е получил над 1000 лв. финансиране от задграничен източник в границите на година, да е задължен да се записва като " задграничен сътрудник " в Министерство на правораздаването - под опасност от солена санкция, от 1000 до 5000 лева за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за юридически.

Освен че ще би трябвало да се записват и да разгласяват подробни данни за финансирането, медиите и НПО-тата ще имат съществени ограничавания - няма да могат да реализират никаква активност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развиване, в обществени домове, в обекти на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на правораздаването, както и в Българска академия на науките.

Т.нар. " задгранични сътрудници " и свързани с тях физически лица няма да могат и да получават финансиране по държавния или локалния бюджет, " да вземат участие в планове на държавната и локалната власт и да правят оценки върху околната среда ".

А при основаване на всевъзможни печатни материали - от изявления, през визитки, брошури, чертежи, и прочие, всички организации с този статут би трябвало да слагат надпис " задграничен сътрудник " с размер еднакъв на този на името на организацията.

Разбира се, има и изключения, като да вземем за пример средствата от Европейския съюз. Религиозни организации, спортни клубове, застрахователни сдружения, финансови институции, спортни клубове ще могат да бъдат финансирани от чужбина без потребност да се записват.

В претекстовете се показва, че задачата е да има повече бистрота при работата на медии и НПО-та, и да се подсигурява " националната сигурност ".
Какво мислят другите партии в Народното събрание?
За да бъде признат законопроекта, от " Възраждане " се нуждаят от поддръжката на най-малко още 94 народни представители.

От Българска социалистическа партия разясниха пред Клуб Z, че са осведомени с плана на Костадинов, само че той към момента не е бил обсъждан на парламентарна група. А малко по-късно, запитана на конференция, лидерката Корнелия Нинова затвърди: " Не сме го виждали, дайте да се срещнем, да забележим какво е това, не знам какво е, ще го разясняваме. "

Стоян Михалев, зам.-председател на комисията по просвета и медии от " Демократична България " съобщи, че неговата  група сигурно няма да поддържа законопроекта. И добави:

" Те са основали най-добре подредената система, с която квалифицират самите себе си. Моята визия за непознати сътрудници изцяло се въплъщава от тяхното наличие в българския политически живот. "

Очаквайте подробности 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР