Заключенията за не са на Комисията по бюджетен контрол на

...
Заключенията за не са на Комисията по бюджетен контрол на
Коментари Харесай

Евродепутат Томаш Здеховски: Заключенията за снимките на Борисов от София са на българската прокуратура, а не на нашата мисия

Заключенията за не са на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, а на българската прокуратура. Това съобщи пред OFFNews чешкият евродепутат Томаш Здеховски.

"Априлската задача на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, която управлявах, беше ориентирана към контрола върху потреблението на европейските дотации. България има история на огромни корупционни кавги и необятно публикувана проведена престъпност, която от дълго време източва пари от бюджета на Европейски Съюз. Нашата задача беше да променим механизмите за разпределение на евросредствата, тъй че те да стартират да отиват при хората, които имат право на тях, а не при олигарси и мошеници.

Получих информация за манипулирането на фотоси от българската прокуратура и я споделих с останалите членове на делегацията. Следователно това не са наши изводи, а изводи на прокуратурата. Ние приехме за сведение тази информация. Прилагам заключението от нашата задача " - сподели Здеховски.

Евродепутатът Здеховски даде на OFFNews и писмото от Прокуратурата на Република България. Писмото е от две елементи. В първата се разяснява активността на Специализираната прокуратура, нейното значение и резултатът, който ще има закриването ѝ. Втората част визира към този момент коментираното следствие на "Барселонагейт " и фотосите с пачки и кюлчета, за които се твърди, че са направени в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Публикуваме и цялостния текст на кореспонденцията:
Информация по отношение на досъдебни производства с висок публичен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура и на Софийска градска прокуратура.
I. По мотив наказателното произвеждане, придобило социална популярност като „ Барселонагейт “ бихме желали да Ви предоставим следната информация:

Към сегашния миг досъдебното произвеждане, както към този момент сме ви уведомявали в предходна наша преписка и срещи, се следи от Специализираната прокуратура. То е било формирано за това, че от месец октомври 2012 година до месец декември 2015 година на територията на Република България и чужбина, се взе участие в проведена незаконна група – структурирано трайно съдружие от повече от три лица, за да се правят в съгласие в страната и в чужбина закононарушения по чл.253 ал.1 от Наказателен кодекс /пране на пари/, за което е планувано наказване „ отнемане от независимост “ повече от три години, като групата е била основана с користна цел – закононарушение по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от Наказателния кодекс.

В хода на следствието са били извършени разпити в качеството на очевидци на пет лица. Назначени са данъчни проверки на три физически лица и на две юридически лица. Към сегашния миг не са събрани задоволително доказателства по смисъла на член 219 от Наказателно – процесуалния кодекс за виновността на съответно лице в осъществяването на закононарушение, заради което няма лица привлечени в процесуалното качество на обвинени.

В Специализираната прокуратура е получена Европейска заповед за следствие с издател „ Окръжна прокуратура – Барселона – отдел Международно съдействие “, с което е изискана информация за събраните в хода на следствието доказателства, като е направено и искане за даване на испанските управляващи на всички материали по делото. ЕЗР е изпълнена от СП на дата 24.02.2021 година

Във връзка с осъществяването на испанската заповед за следствие наблюдаващият прокурор е изискал подпомагане от българското бюро в Евроджъст за информация по отношение на настоящия статус на следствието в Испания. На 08.06.2021г., посредством представителя на Кралство Испания в Евроджъст е получена информация, че следствието на испанските управляващи е прекъснато с оглед правилото „ ne bis in idem “, защото в Република България се организира редом следствие с еднакъв предмет.

Изготвени и изпратени са две европейски заповеди за следствие до испанските управляващи. С първата е поискано даване на събраните писмени доказателства по това следствие в Испания. Същата е изпълнена, изпратена, получена и приобщена в материалите по досъдебното произвеждане.

С втората европейска заповед за следствие е била изискана информация по отношение на регистрацията, собствеността, активността и капитала на две търговски сдружения, документи за благосъстоятелност на неподвижен парцел, както и информация по отношение на записаните там лица; поискано е осъществяването на разпит в качеството на очевидци на лица – испански жители, по отношение на регистрацията на двете търговски сдружения, паричните им потоци, придобиването от тяхна страна на съответен неподвижен парцел в гр. Барселона, Испания, надлежно по отношение на заплащането на разноските, свързани с парцела, както и за други обстоятелства; изискана е била банкова информация по отношение на двете сдружения – открити банкови смети, придвижване на парични потоци по тях, ведно със съответните документи. Чрез Националното бюро на България в Евроджъст е получена информация, че тази европейска заповед за следствие е била отчасти изпълнена, като материалите към момента не са постъпили в Специализираната прокуратура.

Изготвена и изпратена е европейска заповед за следствие до Република Кипър, с която е била изискана информация по отношение на собствеността, ръководството, регистрацията и капитала на локално комерсиално дружество; откриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на осъществени по отношение на него ревизии; банкова информация по отношение на сдружението – открити банкови сметки, наличия и осъществени финансови транзакции и парични преводи по тях; разпит в качеството на очевидци на лицата, имали и имащи отношение към собствеността и ръководството на сдружението. Към сегашния миг и тази европейска заповед за следствие не е изпълнена.

От назначените общо 5 проверки на физически и юридически лица към сегашния миг е завършила една. Тяхното осъществяване е от подготвеност на Национална организация за приходите, която е към Министерството на финансите.

Както и по – горе бе посочено, това наказателно произвеждане се организира под наблюдението на Специализираната прокуратура, която според законодателни промени следва, дружно с останалите профилирани органи на правосъдната власт – Специализиран углавен съд, Апелативен профилиран углавен съд и Апелативна профилирана прокуратура, да бъдат закрити. Именно заради това си разрешаваме с актуалната преписка да изразим загрижеността си и да подчертаваме върху проблемите, които безспорно ще зародят в тази тенденция:

Взаимодействието в работата по делата от подготвеност на Европейската прокуратура, в частност с европейските прокурори и европейските делегирани прокурори, ще бъде мощно затруднено поради поетите задължения по Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за определяне на засилено съдействие и основаване на Европейска прокуратура. Ефективността при работа по случаи на потребление на механизмите на интернационално правно съдействие за събиране на доказателства при нужда от взаимни дейности сред прокуратури на страни от Европейски Съюз и Прокуратура на Република България мощно ще намалее. Негативно ще е и въздействието на измененията при взаимни дейности с поддръжката на Евроджъст /Eurojust/ и Европол /Europol/, като това са най-вече каузи против транснационалната проведена престъпност.

Ефективността на Прокуратура на Република България по делата за тероризъм, шпионаж и други по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс – закононарушения срещу Републиката също ще намалее. В резултат на работата на Специализираната прокуратура бяха оповестени девет лица с дипломатически имунитет – жители на Руската федерация, за личност нон грата /personae non gratae/, заради реализирана от всеки един от тях нерегламентирана активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

Приетите законови промени ще доведат още веднъж до съществуването на „ локални “ обвързаности и до утежняване на постигнатите резултати по наказателните производства с предмет корупционни закононарушения, освен на централно равнище, само че и такива против органите на локална власт и локално самоуправление, както и против ръководители на териториални структури на изпълнителната власт.

Налице са значими предпоставки за изтриване на постигнатите резултати, защото по голям брой каузи на Специализираната прокуратура са повдигнати обвинявания с импортирани обвинителни актове в Специализирания углавен съд, против лица със значими финансови благоприятни условия, и е замразено имущество на стойност към 3 милиарда лв., което е извънреден резултат освен в народен, само че и в европейски мащаб.

Благодарение на напъните на магистратите от профилираните структури през 2018г. Европейската комисия приключи по отношение на България наблюдението по Механизма за съдействие и инспекция по детайл „ Организирана престъпност “. Според отчета по Механизма за съдействие и инспекция от 2019г. рекомендациите на Европейската комисия са били изпълнени.

Висока оценка за работата си профилираните органи получиха и от специалистите, направили през 2016г. Независимия разбор на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, като даже беше дадена рекомендация делата за корупция по високите етажи на властта да бъдат включени в компетентността точно на Специализирания углавен съд, надлежно – Специализираната прокуратура.

Приетият закон е в съществено несъгласие с Конвенцията на Организация на обединените нации против транснационалната проведена престъпност и Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията. За опазване на Специализираната прокуратура се разгласи Постоянната конференция на прокурорите, работещи против проведената престъпност, корупцията и тероризма. Според признатата декларация: „ Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в страната опонира на рекомендациите на Европейския съюз, на правилата, насърчавани от Конвенцията на Организация на обединените нации против транснационалната проведена престъпност и възгледите на професионалните прокурорски асоциации. “

Предприетите законодателни промени ще върнат неефективния съгласно европейските ни сътрудници модел отпреди приемането на България в Европейския съюз, който беше обект на рецензии в границите на отпадналия Механизъм за съдействие и инспекция. Възприетият от законодателя метод за преназначаване на магистратите от закритите структури на квотен принцип, който неизбежно ще докара до смяна на местоработата на редица магистрати и изпращането им в разнообразни краища на страната без единодушието им, ще докара до състояние на „ лустрация “, което е в нарушаване на европейските стандарти и Европейската харта за статута на съдиите. Възстановяването или преместването на квотен принцип на магистрати, като резултат от закриването на профилираните органи на правосъдната власт, безспорно ще засегне гарантиращите статута на магистратите правила и ще наруши правата на съответните съдии, прокурори и следователи.

Подобен метод се явява ексклузивен и дискриминационен по отношение на магистратите от профилираните структури, защото ги слага в по - неподходящо състояние от магистратите от останалите съдилища, прокуратури и следствени органи. Описаното фактическо състояние е сходно с зародилия в Република Полша проблем с пенсионирането на магистрати, по което към този момент има изговаряне на Съда на Европейския съюз.

Подобни законодателни промени в други европейски страни /Унгария, Черна гора и др./, имащи негативен резултат върху статута на магистратите, са посочени като образец за интервенция на законодателната и изпълнителната власт в правосъдната власт и са намерили своето място в Доклада на Генералния секретар на Съвета на Европа 2022 година Същите са избрани като прибързани и нарушаващи салдото в връзките сред висшите държавни органи като проявяване на правилото на разделяне на управляващите, а също по този начин и като засягащи независимостта на правосъдната власт в тези страни.

Политическото решение за закриване на профилираните структури, имплементирано в закон от актуалното Народно заседание /за който не е било поискано мнение от Венецианската комисия/, съставлява съществено оттегляне от постигнатия прогрес на страната в битката с проведената престъпност, тероризма и корупцията, приет от европейските ни сътрудници. Същевременно с признатите промени ще стане факт нарушаването на съществени конституционни правила на правовата страна и на независимостта на правосъдната власт.

Поради това на 04 май основният прокурор е сезирал и Конституционния съд на Република България, с претекстове за противоконституционност на признатите промени в Закона за правосъдната власт, обнародвани в "Държавен вестник " /ДВ/, брой 32, и оповестени на 26 април 2022 година Същите са в несъгласие с Конституция на Република България, защото нарушават правилата на правната сигурност, на разделянето на управляващите и ще затруднят значително естественото действие на правосъдната власт в страната.

Считаме, че наредбите с които се закриват профилираните структури са конституционно нетърпими, защото не откриват нужния най-малко от гаранции за отбрана на правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната по започнатите наказателни производства пред тези органи, като по този начин се нарушават правилата на разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт. Именно тези заложени в Конституция на Република България правила допускат непоклатимост, сигурност, поредност, предвидимост и отбягване на непотребни и неуместни разтърсвания в правосъдната власт.

В резултат на закриването на Специализираната прокуратура евентуално ще възникне съществено затрудняване и закъснение в работата по всички досъдебни производства с предмет на следствие корупция, тероризъм и проведена престъпност, в това число и по актуалното.

II. По мотив наказателното произвеждане, касаещо фотосите от жилището на някогашния министър председател господин Бойко Борисов бихме желали да Ви предоставим следната информация:

Наказателното произвеждане, както към този момент сме ви уведомявали в предходна наша преписка и срещи, е под наблюдението на Софийска градска прокуратура, като същото е било формирано след самосезиране във връзка изявления в интернет уеб сайтове, съдържащи фотоси и видеозапис най – евентуално от жилището (вила), населявано от тогавашния министър-председател на Република България господин Бойко Борисов.

Към него е било обединено още едно наказателно произвеждане под наблюдението на СГП, което е било формирано във връзка оповестени през месец ноември 2021г. фотоси най – евентуално от жилището на господин Борисов.

Към сегашния миг не са събрани задоволително доказателства по смисъла на член 219 от Наказателно – процесуалния кодекс за виновността на съответно лице в осъществяването на закононарушение, заради което няма лица привлечени в процесуалното качество на обвинени.

От събраните досега доказателства може да се одобри за открита следната фактическа конюнктура:

През интервалите от 27.07.2009 година до 13.03.2013 година, от 07.11.2014 година до 27.01.2017 година и от 04.05.2017 година до 12.05.2021 година, някогашният министър-председател на Република България господин Бойко Борисов живеел на адрес в гр. София, кв. Бояна. По служебни и персонални аргументи за разнообразни интервали от време не обитавал на посочения адрес. Сградата била с защита и специфичен достъп за външни лица, обезпечаван от Национална работа за защита (НСО). Установена е била самоличността на лицата, охранявали обекта в интервала от 01.01.2017 година до 12.05.2021 година, както и на лицата, осъществявали активност по персонална защита и профилиран превоз на министър-председателя господин Бойко Борисов в интервала от 01.01.2017 година до 12.05.2021 година Установена е била самоличността и на чиновниците, обслужвали обекта за интервала от 01.01.2017 година до 12.05.2021 година и отговарящи за хигиенно-битови потребности, озеленяване, транспортно обезпечаване, ремонтно-технически действия, както и оперативно-технически действия.

През интервала от неустановена дата до 12.05.2021 година в гр. София, неустановено по делото лице (лица) посредством потребление на техническо средство е направило фотоси и видеозапис най–вероятно в жилището, населявано от министър-председателя на Република България господин Бойко Борисов. До момента не са събрани доказателства за това кой и по кое време е направил фотосите.

В хода на досъдебното произвеждане са били осъществени голям брой дейности по следствието, ориентирани към разкриването на обективната истина. Разпитано в качеството на очевидец е било лице, за което са били налице сведения, че е допустимо да е направило фотосите от жилището на господин Борисов, като същото декларира, че не го познава, както и че в никакъв случай не е било в жилището му.

Разпитани в качеството на очевидци са били и камериерките, обслужвали жилището на господин Борисов, като същите са декларирали, че в никакъв случай не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните му шкафчета.

Изискана и получена е била от Националната работа за защита информация във връзка с лицата, правили контролно – пропусквателна активност в дните, в които са били направени фотосите. Чрез експертиза са били открити надписите върху правоъгълните жълти предмети, които се виждат върху фотосите, най-вероятно от жилището на господин Борисов. В тази връзка е била изискана и получена информация от Българската национална банка, продават ли се в страната златни кюлчета, направени от тази фирма; какъв е редът за внасянето им страната и продажбата им; има ли процедура златни кюлчета на същата компания да се продават опаковани в транспарантно полиетиленово фолио; има ли указател за търговията с капиталово злато (златни кюлчета) и допустимо ли е да се отговори дали в Република България са продадени (кога, къде, от кой и на кого) златни кюлчета, създадени от тази компания.

Уточнено е, че за отговорите на част от въпросите способени се явяват Министерство на стопанската система и Агенция „ Митници “. От постъпилата информация от Министерство на стопанската система излиза наяве, че не е допустимо да се обясни дали са купувани или продавани златни кюлчета с откритите в експертизата идентификационни номера.

От постъпилата информация от Агенция „ Митници “ излиза наяве, че не е допустимо да се наблюдава дали откритите правоъгълни жълти предмети с откритите в експертизата идентификационни номера са били внасяни или изнасяни през границата на Република България.

Изискана и получена е била информация от Българска народна банка по кое време и къде са отпечатани, по кое време и къде са пуснати в послание банкноти с номинал от 500 (петстотин) евро, чиито серийни номера са били открити на фотосите. В тази връзка са били направени и изпратени пет броя европейски заповеди за следствие, надлежно до Федерална република Германия, Република Австрия, Република Франция, Кралство Белгия и Кралство Испания. Всички те са били признати от изпълняващите страни, за което са изпратени съответните потвърждения, като досега е постъпил отговор по една от тях, за което сме ви уведомили в предишна наша преписка.

Изискана и получена е била информация от Министерски съвет по отношение на работните графици /официалната програма/, служебните задължения и пътувания в страната и в чужбина на господин Борисов в качеството му на министър–председател за интервалите, обхващащи датите, на които съгласно осъществените експертизи са направени процесните фотоси.

От постъпилата информация е видно, че в интервала 11-13.08.2017 година господин Борисов в качеството му на министър-председател се е намирал в служебна командировка в гр. Варна. Видно от заключението на една от осъществените компютърно-технически експертизи, е открито, че една от фотосите е била направена на 13.08.2017 година

След осъществена информация в интернет страницата на Министерски съвет е открито, че на 06.02.2019 година е било извършено държавно съвещание, управлявано от господин Борисов в качеството му на министър-председател. От заключението на една от осъществените компютърно-технически експертизи се открива, че една от фотосите е била направена на 06.02.2019 година

По делото са били назначени общо 5 компютърно–технически експертизи с обект на проучване оповестените фотоси и видеозапис най–вероятно от жилището на господин Бойко Борисов.

Била е назначена компютърно – техническа експертиза на файловете, в които се съдържат фотосите, оповестени в медиите през месец юли 2020 година, със задача да се изследват изображенията за осъществени операции и всевъзможен различен тип интервенции, както и да бъдат избрани характерностите на файловете.

Установено е, че доколкото оценените файлове не са истинските, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано.

Направени са промени във времевите характерности и имената на файловете, само че тези промени са прекомерно явни – допустимо, с цел да бъдат открити. Част от файловете са с изменени дати на снимане през 2013 година, 2021 година, други – през 2024 година, до момента в който датите, извлечени от файловете са 25.09.2017 година, 04.01.2019 година, 06.02.2019 година

Била е назначена и компютърно – техническа експертиза на видеофайла, съдържащ фрагменти най – евентуално от спалнята на премиера, оповестени в медиите през месец юли 2020г., със задача да се дефинират неговите характерности и да се откри, по опция, дали има осъществявани операции и всевъзможен тип промени. Констатират се направени промени в характерностите на файла, като е заличена информация, показваща с какво устройство е бил осъществен записа, какво е било истинското име на файла, по кое време е основан записа и други.

Прегледът на видеофайла е посочил съществуване на отражение на снимащия – жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и тъмна коса. Била назначена и компютърно – техническа експертиза на файловете, в които се съдържат фотосите, оповестени в медиите през месец ноември 2021 година, като вещото лице е следвало да откри дали файловете са манипулирани и променяни, по кое време са били основани и с какво техническо средство; да се дефинират характерности на файловете, изображенията да бъдат изследвани за осъществени операции и всевъзможни тип интервенции.

От заключението се открива, че са отстранени метаданните на някои от файловете, съдържащи част от фотосите и във връзка с тях не може да се отговори на коя дата са направени, нито с какво техническо средство. Проверен е бил и електронният адрес на подателя, като е открито, че същият е краткотраен (съществува единствено 60 минути). IP адресът обвързван с сходна електронна пощенска кутия е IP адресът на мейл сървъра на доставчика на услугата.

Назначена е била компютърно-техническа експертиза на фотосите, оповестени през 2020 година, като е сложена задача на вещото лице да изследва фотосите и да отговори могат ли да се разчетат сериите и номерата на евентуалните банкноти (или на някои от тях), които се виждат на фотосите, и надписите върху някои от жълтите на цвят предмети с правоъгълна форма, и в случай че могат - да се посочат сериите и номерата на банкнотите и наличието на надписите върху жълтите на цвят предмети с правоъгълна форма.

За цялостното откриване на обективната истина по делото се е наложило да се ревизира дали има разлика сред изображенията, заради което е била назначена нова компютърна и съпоставителна експертиза.

Видно от заключението на вещото лице, проучването на изображенията, съдържащи се в предоставените файлове е открило съществуване на несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери, светлосенките на предметите, разликата в резолюциите на обособените банкноти на другите фотоси – доста добра резолюция на фотографията, съдържаща същинска банкнота и размазани букви, числа на фотосите, съдържащи банкноти без серийни номера. Според вещото лице местоположението на предметите в чекмеджето на три разнообразни фотоси било еднообразно, макар, че изображенията са били снимани в период от година и половина. Видно от показаното умозаключение, в две от изображенията е бил открит подробност, сочещ към евентуално съществуване на пари в черен полиетиленов плик, само че анализът е открил, че резолюцията на детайла била друга от тази на истинската банкнота на същата фотография. Според вещото лице горните условия, както и фактът, че не са били предоставени за разбор истинските файлове поставял под подозрение истинността на сниманите изображения.

В хода на следствието не са били открити и конфискувани сниманите предмети с правоъгълна форма и жълт цвят, както и тези наподобяващи банкноти, заради което не може да се откри тяхната еднаквост с тези, които се виждат на оповестените в медиите фотоси и видеоклип, респективно дали същите са същински парични знаци и/или златни кюлчета.

Делото е взето на специфичен контрол от Върховна касационна прокуратура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР