Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета – такава беше

...
Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета – такава беше
Коментари Харесай

Тежка обстановка в страната след снега - блокирани тирове и затворени пътища

Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета – такава беше ситуацията в страната след първия по-обилен снеговалеж тази заран.

Тирове закъсаха в снега на автомагистрала " Хемус ", два се прекатурнаха на проходите " Хаинбоаз " и " Котлетски ", а трети затвори Ришкия проход.

Закъсали камиони затрудняват придвижването и на други пътни прави. Причините са в неналичието на вериги, износени гуми и неопесъчаване на високите сектори. Въпреки неприятното време, трафикът е натоварен.



Магистрала " Хемус " беше затворена за придвижване

Най-сериозна беше обстановката на автомагистрала " Хемус " на Витиня. Близо 100 тежкотоварни автомобила попаднаха в запушалка сред втория и третия тунел на автомагистралата в посока София в резултат на снеговалежа, откри екип наНова телевизия.

Аварирал румънски ТИР с износени гуми е причина за затрудненото придвижване по автомагистрала " Хемус " в посока София сред тунелите " Топли дол " и " Ечемишка ", оповестиха от АПИ.

Препречването на платното от транспортно средство е затруднило работата на снегопочистващите машини и това е довело до образуването на колона от коли.

Веднага е основана организация за евакуиране на авариралия камион и възобновяване на придвижването за коли до 12 тона.

От началото на снеговалежа над 30 снегопочистващи машини обработват автомагистрала " Хемус " в сектора от изхода на София до 88-ми км. Над 20 сантиметра е падналият сняг и работата на машините продължава.

Движението при 1-ви километър на автомагистрала " Хемус " в посока София към този момент е възобновено, оповестиха още от АПИ. Снощи там придвижването беше лимитирано заради самозапалил се бус в спешна лента и задимяване на автомагистралата.



Тежка конюнктура и на останалите старопланински проходи

Тежка е пътната ситуацията и на останалите старопланински проходи.

Тежкотоварен камион, пренасящ палмово масло, се е преобърнал на прохода " Хаинбоаз " . Движението в региона на случая е затруднено, само че пътят е отворен при зимни условия. Очаква се в следобедните часове камионът да бъде изтеглен с тежка техника.

Тир, претрупан с тръби, се е обърналв Котленския проход , само че няма проблеми за трафика, настояват от АПИ.

Не такава е обстановката на Ришкия проход . Тежкотоварен камион е самокатастрофирал и придвижването е затворено. Контейнеровозът е препречил пътя и не е ясно по кое време придвижването ще бъде освободено.

Закъсали камиони затрудняват придвижването на околовръстнияпът на Плевен в посока Бяла.



Задръстване на автомагистрала " Струма "

Колона от ТИР-ве и леки коли има и на автомагистрала " Струма " при моста над село Дяково. Трасето към този момент е почистено и придвижването е нормализирано.

Над 15 сантиметра е падналият тази нощ сняг на граничният пункт Гюешево за Северна Македония.

Затруднения за трафика има и през прохода Шипка , където тази заран стана злополука сред два автомобила. Има и закъсал ТИР в прохода, който по думите на дежурния в Областното пътно ръководство е с летни гуми. Движението не е лимитирано, реализира се при нараснало внимание. В прохода вали влажен сняг и платното е заснежено.

Агенция " Пътна инфраструктура " моли водачите, на които им следва пътешестване, да потеглят с коли с подобаващи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и нараснало внимание, да съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат внезапни маневри.

Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и подхващат нужните дейности за обработка на настилките.

Усложнена пътната конюнктура и в София

Усложнена е и пътната конюнктура в София поради снеговалежа, който стартира към 4 часа във вторник. Временно прекъсване на трамваи, поради проблеми с контактната мрежа, закъсали рейсове и десетки паднали дървета затрудниха напредването в столицата сутринта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче разгласи, че този път " зимата не ни изненада ". По думите ѝ всички екипи са на терен, дружно със 178 почистващи машини.

Глоба ще бъде наложена на компанията, която почиства регионите " Триадица ", " Витоша " и " Младост ", където са установени забавяния, сподели столичният кмет.

" Разбира се, че зимата не ни е изненадала. Вчера имахме оперативка, предупредихме всички. Имат нужната техника и солите. Въпрос на организация. Затова са и тези наказания ", съобщи Фандъкова. Тя увери, че всички улици са проходими при зимни условия.

Получени са сигнали за 35 паднали дървета. " Дърветата са паднали от тежкия и влажен сняг. В момента всички наши екипи са на терен и обезпечават почистването ", сподели Красимир Димитров, шеф на " Аварийна помощ и предварителна защита ".

Подходите към Витоша няма да бъдат затваряни. Изпратени са екипи към Бистрица, Панчарево и Железница, където пътищата са проходими и са обработени.

" На методите - Южната дъга, методите Бистрица, Бояна, Драгалевци, към Витоша. Трябва да са деликатни и с вериги. Повечето стръмни и рискови места са обработени ", добави Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР