Заинатила“ се ключалка забави с един час, отварянето на помещението

...
Заинатила“ се ключалка забави с един час, отварянето на помещението
Коментари Харесай

Близо час се „бориха“ в Благоевград с ключалка, за да се доберат до бюлетините

„ Заинатила “ се брава забави с един час, отварянето на помещението с бюлетини в Благоевград и превозването им до общинските изборни комисии по места в област Благоевград, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Вместо в 8 часа тази заран, вратата на помещението в Митническо бюро – Благоевград, където се съхраняваха бюлетините, се „ съобщи “ в 9.15 часа.

Пръв опита да отключи регионалният шеф Бисер Михайлов, откакто не съумя на помощ му се притече ръководителят на ОИК-Благоевград, Мартин Бусаров. С бравата се пробваха да се „ преборят “ и митнически чиновници, само че още веднъж безрезултатно.

Така се наложи намесата на ключар, след което стартира разпределянето на изборните бумаги и извозването им до общините.

По предписание на регионалния шеф всяка общинска изборна комисия бе изпратила по двама свои упълномощени представители, които да съпровождат бюлетините при строги ограничения за сигурност.

“12,5 тона са книжата, които през днешния ден ще бъдат разпределени по 14-те общини в Благоевград. Помещението с бюлетините бе разпечатано в наличието на представители на ОИК-овете и на полицейски чиновници. Изключително строги ограничения за сигурност има от Министерство на вътрешните работи. Следващата стъпка е общините да създадат систематизиране и в събота секциите да бъдат заредени с изборните бумаги ”, съобщи Бисер Михайлов.

Той добави, че от превозването им от София до през днешния ден бюлетините са защитавани с жива защита в Митническо бюро – Благоевград.

“Организацията на локалните избори към този момент върви по проект, макар че ситуацията е доста динамична. Към момента сме назначили 100% съставите на секционните изборни комисии, защото те са главните, които ще възпроизведат на терен локалния избор. Продължава регистрацията на покровители и представители на партии в ОИК-Благоевград. Прави усещане, че нямаме повсеместност на тъжби и сигнали в ОИК-Благоевград, като до момента имаме единствено 7 тъжби и сигнали – 5 от които бяха от края на септември, а 2 от тях следва да бъдат прегледани. Те касаят незаконосъобразно осъществяване на пропаганда ”, сподели Мартин Бусаров.

В община Благоевград има към този момент над 700 регистрирани покровители и представители, като упованията са техният брой да надвиши двукратно този на членовете на секционните комисии. Това значи, че с изключение на 1300 индивида членове на СИК, ще има и към 2500 покровители и представители на партии, които в допълнение ще участват в изборните пространства, изясни Бусаров.

“Нямаме сигнали до момента в ОИК за пазаруване на гласове, за търговия с избор. Няма по какъв начин това да не отчетем този факт с оглед заряда на тези локални избори. Явно партиите работят добре ”, сподели още Мартин Бусаров.

След привършване на изборния ден и определяне на резултатите, всяка ОИК ще тръгне независимо към ЦИК. Тръгването към София ще е ескортирано от чиновници на Министерство на вътрешните работи до Централната изборна комисия, където ще бъдат регистрирани резултатите.

В община Благоевград броят на гласоподавателите е близо 68 000. Тиражът на бюлетините е 77 000 за кмет на община и 73 000 за Общински съвет. Броят на гласоподавателите може да бъде леко повишен, защото до 12 октомври изтече срокът, в който можеше всеки гласоподавател да се записва по сегашен адрес с цел да гласоподава.

Предаването на бюлетините още веднъж ще бъде в Драматичния спектакъл, където ще се регистрира резултатът от вота в община Благоевград. “Апелът ми към ръководителите на СИК – дано да бъдат виновни и да не се получи по този начин, че да отчитаме резултата и в понеделник ”, съобщи Бусаров.

Над 700 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще охраняват изборния ден в Пиринско, те са служители на реда, пожарникари, жандармерия и полицаи-подкрепление от Самоков, оповестиха през днешния ден на конференция в ОДМВР-Благоевград. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР