Захарта често се смята за враг на нашето здраве, най-вече

...
Захарта често се смята за враг на нашето здраве, най-вече
Коментари Харесай

Без захар за 30 дни: Какво ще се случи в организма ни?

Захарта постоянно се счита за зложелател на нашето здраве, най-много тъй като прекалено много сладкиши могат да увредят зъбите ви и да доведат до наддаване на тегло.
Прочетете още
Според изследване, оповестено през февруари 2023 година в Националната здравна библиотека, яденето на прекалено много захар води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести и метаболитни нарушавания. Затова е рационално да контролирате потреблението на бисквити, сладкиши, торти, сладолед, шоколад и бонбони.

Сладкото обаче не е единственият метод, по който захарта влиза в тялото ни, има и да вземем за пример чай или кафе, които пиете всеки ден. И по този начин, какво ще се случи с тялото ви, в случай че се откажете от захарта за 30 дни? За това пише Health Shots.

Диетологът Ekta Singhwal изясни какво ще се случи с тялото ви, в случай че премахнете захарта от диетата си за един месец.

Пълното унищожаване на захарта или всяка група храни от вашата диета е нездравословно за вашето здраве. Правилно уравновесената диета значи управление на порциите и отбягване на всевъзможни остатъци. Singhwal споделя, че захарта обезпечава калории, само че й липсват съществени хранителни субстанции. Освен всичко друго, потреблението на сладки храни може да докара до преяждане и липса на значими витамини и минерали. Ето някои изгоди от отказването от захарта за един месец.

Отслабване

Според Singhwal намаляването или елиминирането на захарта за един месец може да докара до загуба на тегло, защото понижава приема на празни калории и вероятността от преяждане.



Снимка: Freepik


Стабилизиране на равнището на кръвната захар

Отказът от захар за 30 дни може да помогне за стабилизиране на равнищата на кръвната захар и да понижи риска от инсулинова устойчивост и диабет вид 2.

Повишаване на енергийното равнище

Без скокове и спадове на кръвната захар енергийните равнища са по-стабилни през целия ден.

Здраве на зъбите

Избягването на захарта ще усъвършенства оралното здраве, ще понижи риска от кариес и заболяване на венците.



Снимка: pexels.com

Намаляване на риска от хронични болести

Според специалиста намаляването на потреблението на захар може да понижи риска от развиване на хронични болести, като сърдечни.

Подобрено въодушевление и изясненост на мозъка

Стабилната кръвна захар има позитивен резултат върху вашето богатство, като понижава измененията в настроението и усъвършенства умствената изясненост.

Чиста кожа

Здравето на кожата може да се усъвършенства при някои хора, защото високият банкет на захар постоянно се свързва с акне, обриви и други кожни проблеми.



Снимка: Getty Images

Здрави вътрешности

Високата консумация на захар може да наруши салдото на чревните бактерии, а намаляването на потреблението на захар, в противен случай, оказва помощ за определяне на здравословна микрофлора.

Трябва ли да изключим плодовете?

Има някои плодове като манго, ананас и ягоди, които са много сладки. Singhwal споделя, че не би трябвало напълно да изключвате плодовете от вашата диета без захар. Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, те съдържат и съществени витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са потребни за здравето.

Диетологът споделя, че всички захари, съдържащи се в плодовете, са естествени, а наличието им на фибри оказва помощ за закъснение на усвояването на захарта в кръвта. Това от своя страна понижава въздействието върху равнищата на кръвната захар. По-специално, питателните субстанции в плодовете са доста потребни, те предизвикват здравето на сърцето, оказват помощ на имунната система и храносмилането.

Все отново следете размера на порциите си и избягвайте прекалено много плодов сок и сушени плодове. Това са съсредоточени източници на захар без фибрите, намиращи се в цели плодове.



Снимка: Freepik

Този материал е единствено за осведомителни цели и не съдържа препоръки, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със експерт.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР