Загубите в украинския сектор на зърнените култури и маслодайните семена

...
Загубите в украинския сектор на зърнените култури и маслодайните семена
Коментари Харесай

Загубите в зърнения сектор на Украйна могат да достигнат 3,2 млрд. долара заради войната



Загубите в украинския бранш на зърнените култури и маслодайните семена могат да надвишават 3,2 милиарда $ през 2023 година заради високите разноски за логистика, както и скоковете на цените на горивата и торовете, които заплашват да понижат посевните площи през идващите и идващите години, обявиха в четвъртък фермерски профсъюзи, оповестява Ройтерс.

Украйна е един от водещите международни производители и експортьори на храни и нейният поземлен бранш е обичайно печеливш. Украинските управляващи и фермерите не регистрираха финансови резултати през 2022 година Преди съветската инвазия Украйна изпращаше по-голямата част от своя експорт през дълбоководните пристанища в Черно море, които бяха изцяло или отчасти блокирани от февруари 2022 година

Ограничените благоприятни условия за експорт, в този момент съсредоточени върху дребните пристанища на река Дунав и железопътната линия за Източна Европа, усилиха логистичната съставния елемент и и надлежно понижиха цените, които търговците могат да предложат на фермерите. Затварянето на пристанищата докара и до внезапно повишаване на вносните горива, семена, торове и аварийни елементи за селскостопанска техника.

Аграрният съвет, който е най-голямата агробизнес организация в Украйна, съобщи, че разноските за произвеждане на пшеница през 2023 година са били към 146 $ за метричен звук при междинна продажна цена от 102 $. Същевременно фермерите харчат 149 $ за развъждане на царевица, само че могат да я продадат за едвам 94 $ за метричен звук. Съветът също по този начин уточни, че през 2023 година даже производството на слънчоглед и рапица ще се окаже нерентабилно и единствено производството на соя ще донесе известна облага на фермерите.

Селскостопанските производители в страната оповестиха, че огромните загуби към този момент са довели до понижени насаждения за реколтата през 2024 година

Синдикатите на фермерите отхвърлиха да предвиждат площите, които ще бъдат засети за реколтата от пшеница през 2024 година, до момента в който украинското министерство на земеделието към момента поддържа прогнозата си за засяване на зимна пшеница на към 4,4 млн. хектара.

Не единствено финансовите усложнения, само че и неподходящите метеорологични условия могат доста да понижат посевните площи тази есен. Трябва да се има поради, че Украйна е обичаен производител на зимна пшеница, ечемик и рапица, само че локалните синоптици показаха тази седмица, че продължителното неявяване на дъжд в множеството украински райони е основало неподходящи условия както за настоящата сеитба на зимните култури, по този начин и за към този момент засетите растения.

Те също по този начин споделиха, че най-лошата обстановка във връзка с почвената влага е в областите Одеса, Херсон, Николаев, Кировоград, Виница, Черкаси, Харков, където до 20 см от горните пластове на почвата са изцяло сухи.

Към 16-и октомври фермерите са засели 3,02 милиона хектара зимна пшеница спрямо 2,5 милиона хектара на същата дата преди година, демонстрират данни на министерството на земеделието. 
По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Гласове от Украйна Гласове от Украйна Гласове от Украйна
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР