Загубихме година и половина в процедурни решенияМинистерският съвет реши да

...
Загубихме година и половина в процедурни решенияМинистерският съвет реши да
Коментари Харесай

Сделката за Ф-16 влиза в парламента

Загубихме година и половина в процедурни решения


Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да разпореди на кабинета да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуването на изтребители Ф-16. На съвещание през вчерашния ден министрите разгледаха отчета за придобиване на новия военен аероплан, квалифициран от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е F-16. Кабинетът реши Народното събрание да задължи премиера да следи организацията на договарянията при правене на плана за интернационален контракт. Причината за настояването на Министерски съвет, е че ще отнеме доста повече време, в случай че процедурата бъде стартирана още веднъж. До този миг страната ни загуби година и половина в процедурни решения, комисии и разисквания.

Задължително в преговорния екип ще вземат участие министрите на защитата, на стопанската система, на външните работи и на финансите.

“Аз доста ясно заявих, че водим договаряния със Съединени американски щати, което докара до доста спекулации – че надали не Министерски съвет е решил да подписа контракт. Имаме увещание и от Белия дом, че цената ще бъде поправена. Така че по този метод ние вършим стъпка, с която да придобием новия изтребител ”, разяснява вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов. По думите му договарянията занапред предстоят и все още не може да се дадат параметри за цена, метод и период на заплащане на самолетите. Припомняме, че планът за 8 изтребителя за военно-въздушните ни сили е на стойност до 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност.

Часове преди държавното съвещание Съединени американски щати потвърдиха уговорката си да отговорят на българските бюджетни и оперативни условия за придобиване на новите изтребители. Администрацията на президента Тръмп приветства проектите за рационализация на въоръжените сили на България и чака нейния иден избор на нов многоцелеви изтребител, се споделя в изказване на Белия дом, публикувано от посолството на Съединени американски щати в България.

“Ние сме уверени, че Ф-16, блок 70 година предлага на България най-хубавата допустима композиция от цена, бойни качества и взаимна съгласуемост с другите натовски военновъздушни сили ”, се показва още в изказването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР