Загуби за стотици милиони евро всяка година търпи икономиката ни

...
Загуби за стотици милиони евро всяка година търпи икономиката ни
Коментари Харесай

България губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането в сухопътния Шенген

Загуби за стотици милиони евро всяка година търпи стопанската система ни от неприемането ни в Шенген по суша. Опашките от камиони по границите не престават, а единствено поради това плащаме сред 15 и 18% по-скъпи артикули в магазините.
Прочетете още
Над един милиард лв. на година са загубите от това, че страната ни не е пълновръстен член на Шенген. Най-сериозна е обстановката не северната ни граница с Румъния. На " Дунав мост " се чака приблизително сред 14 и 16 часа, с цел да се премине границата. Съюзът на интернационалните превозвачи желаеха България бързо да бъде призната изцяло в Шенген и загубите да намалеят.

Ето какво споделят пред Българска национална телевизия водачите на камиони:

" Загубите са големи. Аз на водача заплащам по 100 евро дневно, той като стои през днешния ден тука двеста лв. изгубвам единствено то него. Колата да не приказваме. Сега имахме огромни разправии, тъй като сме с такава стока, аз транспортирам маратонки, имахме виканица от експедицията за какво не сме минали. ние и казахме, че има интернет, да ревизират, че най-малко 43 часа се чака на паркинга, само че по-късно отиваш, виждат какви са камионите и още 6 часа преминаваш ".

" Остави загубите, това, че седиш тука по два три дни на горещина, на мраз, е задоволително. Тръгнал си за някъде и вместо да стигнеш за три-четири дни, стигаш за пет-шест - двойно повече ".

Размерът от неприемането ни в сухопътен Шенген е над един милиард лв. и това е стряскаща цифра.

" Основните детайли са заплатеното време на водачите по границите, пропуснатите изгоди от българските предприятия и това, че те не могат да правят активност поради чакането. Тук е моментът да споделим, че в последна сметка изчакването на Видин мост 2 е приблизително 16 часа, което на процедура убива един работен ден за всеки един транспортьор ".

Решението ще бъде политическо и няма да стане преди конструирането на новия Европарламент.

" Отиваме във втората половина на годината. Ясно е, че с цел да се случи това нещо, би трябвало да има нова Европейска комисия, тъй че реалистичният период съгласно мен е от края на годината ние да бъдем пълноправни членове на Шенген при добра работа от страна на нашите институции ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР