Загубата ще повлияе на и без това разединените републиканци Още

...
Загубата ще повлияе на и без това разединените републиканци Още
Коментари Харесай

Какво следва от историческата загуба на републиканците в Алабама

Загубата ще повлияе на така и така разединените републиканци

Още по тематиката
Сенатът на Съединени американски щати утвърди най-мащабната данъчна промяна от 30 години

Текстът би трябвало да бъде координиран с версията, утвърдена от Камарата на представителите, след което да бъде подписан от президента Доналд Тръмп
3 дек 2017
Партията, която не е партия

Републиканците управляват законодателната и изпълнителната власт в Съединени американски щати. Каква е повода това да не дава резултати?
2 ное 2017
Най-важното от " съветското следствие " в Съединени американски щати до момента

На трима американци от кръга на президента Доналд Тръмп бяха повдигнати обвинявания
31 окт 2017 Крепостта на консервативните полезности в Съединени американски щати - Алабама, осъмна със сенатор демократ. Това е първата победа на Демократическата партия в щата от две десетилетия насам и евентуално не би била допустима, в случай че не бяха обвиняванията в полов тормоз на малолетни против претендента на партията на Доналд Тръмп - Рой Муур. Така демократите съкратяват така и така дребната преднина на републиканците в Сената до единствено един представител повече, а подсиленият лагер може да се окаже опасност за плануваните от администрацията на Тръмп промени.

Малка победа за демократите

След броене на 93% от гласовете стана ясно, че Джоунс води пред Муур с малко над 1 прочие пункт, или 20 хиляди гласа. Минималната разлика сред двамата накара претендентът на републиканците да откаже да признае загубата и да намекне за наново броене на бюлетините. Според законодателството в щата броене може да се изиска единствено в случай че разликата сред съперниците е 0.5 прочие пункта или по-малко.

Ако резултатът се задържи, успеха на Джоунс може да повлияе върху гласуването на препоръчаната данъчна промяна, която провокира недоволството на демократите. Дали те въобще ще могат да окажат напън в този случай зависи от това по кое време ще се организира церемонията по встъпване в служба на новоизбрания сенатор. Републиканците желаят да получат подписа на Тръмп върху законодателството до края на тази година, а упованията са Джоунс да заеме сенаторското място едвам следващата година.

Дъг Джоунс (ляво) и Рой Муур (дясно)

[Reuters] Сенаторското място се освободи, откакто Доналд Тръмп назначи Джеф Сешънс за основен прокурор и министър на правораздаването. Въпреки това борбата в Алабама мощно разедини Републиканската партия. Преди да излезе против Джоунс, Муур трябваше да надделее над Лутър Стрейндж. Зад Муур застана създателят на крайнодесния уебсайт Breitbart News и някогашен основен пълководец на Тръмп Стив Банън, до момента в който Лутър Стрейндж бе подсилен от самия президент.

Вторият удар по единството на партията бе нанесен от излезлите нескрито обвинявания в полов тормоз против Муур, което най-вероятно е повода за последвалата загуба. Няколко дами упрекнаха републиканеца в полов тормоз, когато са били малолетни, а самият той е бил в трийсетте си години. Муур отхвърли истинността на изказванията, само че загуби поддръжката на неколцина сенатори, както и финансирането от централния комитет на партията.

На фона на разделянето измежду републиканците Джоунс получи цялостната поддръжка на партията си и съумя да активизира гласоподавателите в щата. Цели 96% от афроамериканците в Алабама са подкрепили Джоунс, като изборната интензивност при тях бележи растеж с 2 прочие пункта по отношение на 2012 година Кандидатът на демократите е бил любимец и измежду младите гласоподаватели, а измежду гласоподавателите със приключено висше обучение има преднина от 12 прочие пункта.

Победата на демократите е основна, само че ще е нужно доста повече от това, в случай че партията желае да върне изгубената след президентските избори преднина. Предстоящите през 2018 година избори за Конгрес са най-удобният миг това да се случи. Тогава ще се освободят 33 сенаторски поста, като 8 от тях сега се държат от републиканци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР