Загубата на зъб може да бъде страшно преживяване за едно

...
Загубата на зъб може да бъде страшно преживяване за едно
Коментари Харесай

8 факта за мистериозната Фея на зъбките

Загубата на зъб може да бъде ужасно прекарване за едно малко дете, тъй че не е изненадващо, че родителите в доста страни по света (макар и не в България) през цялата история са създавали разнообразни ритуали, с цел да отбележат това събитие.

В Съединени американски щати е известно малчуганът да остави под възглавницата си преди малко извадения млечен зъб, с цел да може през нощта Феята на зъбките да пристигна, да го вземе и да остави парички.

Но по какъв начин стартира тази традиция и какъв брой коства един зъб? Ето 8 дребни обстоятелството за тази мистериозна личност.

 Silvia teeth 27 may 06 email

В съпоставяне с другите две съществени фигури в актуалната американска митология, Феята на зъбките е относително нова. Дядо Коледа произлиза от Свети Никола, който се появява към 280 година сл. н. е., а Великденският заек идва в Съединени американски щати с немски имигранти през 1700 година Най-ранното споменаване на Феята на зъбките обаче е в колонка в чикаго Дейли Трибюн от септември 1908 година Читателката на вестника Лилиан Браун написа, с цел да каже, че „ Много инатливи деца ще разрешат да им се извади разтърсен зъб, в случай че знаят за Феята на зъбките. Ако по-късно детето вземе дребното си зъбче и го постави под възглавницата, когато си легне тя ще пристигна през нощта и ще го отнесе, а на негово място ще остави някакъв дребен подарък. “ Историята е в допълнение разпространявана от детската пиеса на Естер Уоткинс Арнолд от 1927 година, „ Феята на зъбките “.

Въпреки че съответната идея за самодива е неотдавна, културите по света означават изгубените млечни зъби от стотици години. През 13 век ислямският академик Ибн Аби ел-Хадид се базира на близкоизточна традиция да се хвърля зъбчето в небето (или „ към слънцето “) и да се споделя молитва за по-добър зъб, който да го замести. И сходни хвърляния са нормална процедура: в Турция, Мексико и Гърция децата обичайно хвърлят млечните си зъби на покрива на къщата; в Индия, Корея, Виетнам и Филипините долните зъби се изхвърлят нагоре, само че зъбите от горната челюст се изхвърлят към земята, с цел да насърчат новите възрастни зъби да порастват прави. Традициите обаче не постоянно са радостни и позитивни – норвежките и финландските деца са плашени с Хамаспейко, „ трола на зъбите “, който ще пристигна, в случай че не си ги мият.

В скандинавските еди – легенди, стихове и лирика от Скандинавия от 13-ти век – написа за танд-фе („ такса зъб “), малко заплащане от родител на дете, когато се появи първото му зъбче. Древната поема „ Гримнисмал “ („ Песен за Гримнир “ или „ Речите на Гримнир “) даже отбелязва, че Алфхайм, „ приказният свят “ в скандинавската митология, е бил даден на техния господ Фрей като „ подарък за зъбче “, когато е бил дребен. Според разнообразни източници някои викингски воини по-късно ще носят зъбите на децата си като талисмани, с вярата, че ще ги дарят с шанс и ще ги пазят в борба.

Мишока Перес

Много обичаи по света са свързани с гризачи. В изследването на психиатъра и доктор Лео Канер от 1928 година „ Фолклорът на зъбите “ се загатва за деца, които оферират изгубените си млечни зъби на мишки, плъхове, катерици или други животни, за които е известно, че имат здрави зъби. В Испания създателят Луис Колома основава Мишока Перес (Ratón Pérez) като аналог на Феята за момчето-крал Алфонсо XIII. Този персонаж към момента е известен в множеството испаноговорящи страни и през днешния ден и даже се появява в съвременни маркетингови акции на пастата Colgate. По същия метод във Франция и Белгия децата чакат Малката Мишка (La Petite Souris) и й оставят освен млечни зъби, само че и хапки сирене.

Според годишно изследване, извършено от Visa, 32% от децата получават 1 $ за зъбче. Но 5% от децата са получили 20 или повече $. Днес междинната стойност за страната е 3,70. Не е изненадващо, че цената на един зъб е обвързвана освен с равнището на фамилния приход, само че и с географския район – Феята е по-щедра на североизток и по-стисната на юг и на запад. Ако и вие желаете да оставите някой лев на дребния, само че не знаете какъв брой – Visa има потребен калкулатор, с цел да ревизирате какво получават западнячетата съгласно демографската им група.

Застрахователната група Delta Dental пък следи междинната сума която Феята оставя от 1998 година насам, и съпоставя резултатите с интензивността на фондовия пазар. Така излиза наяве, че през минимум 17 от последните 20 години, трендовете в заплащанията на Феята съответстват с придвижването на показателя S&P 500.

През 70-те години на предишния век професорът от Северозападния университет Розмари Уелс осъзнава, че въпреки практиката да се заменят млечните зъби с пари е извънредно известна, малко се знае за произхода на Феята. Така тя се ангажира да интервюира антрополози, родители и деца; да напише поредност от публикации в списания, изследващи корените на митичната дама; и да организира национално изследване измежду 2000 родители, с цел да научи повече за другите фамилни обичаи и тълкования. Нейното въодушевление по тематиката даже я довежда до покана в Шоуто на Опра Уинфри, където е показана като „ Консултант на Феята на зъбите “.

Изследванията на доктор Уелс я довеждат до натрупването на забележителна сбирка от сувенири и през 1993 година тя трансформира своя дом на два етажа в град Диърфийлд, Илинойс, в Музей на Феята на зъбките. Той е известно място за екскурзии на локалното начално учебно заведение и съдържа творби на изкуството, кукли, книги и други предмети с изображения на Феята в разнообразни култури. Музеят е затворен след гибелта на доктор Уелс през 2000 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР