„Загубата на повече от 2% от телесната маса поради обезводняване

...
„Загубата на повече от 2% от телесната маса поради обезводняване
Коментари Харесай

Доц. д-р Даниела Попова посочи какви са опасните последици, ако жегата отнеме дори 1,5 л течности от организма ни

„ Загубата на повече от 2% от телесната маса заради обезводняване може да понижи умствените и физическите благоприятни условия и да аргументи отмалялост, главоболие, липса на централизация и на съгласуваност, нарушена терморегулация. Например, в случай че човек със приблизително тегло 75 кг загуби 1.5 л течности, той стартира да се обезводнява”. Това изяснява пред в. ДОКТОР доцент доктор Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни болести и диететика в университетска болница „ Царица Йоанна - ИСУЛ”.

- Доц. Попова, какво значи да се храним здравословно през лятото?
- Още античните гърци са разкрили изгодите от така наречен сезонно хранене. След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини работи извънредно удобно и разтоварващо на организма.
Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я вършат устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подкрепят зрението.
Всекидневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни артикули – пълнозърнест самун и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са значими за оптимално действие на стомашно-чревния тракт.

- Когато жегата отнеме доста вода от организма ни, какво се случва с нас?
- Тогава и равнищата на глюкоза се изчерпват по-бързо, което води до намаление на силата като цяло. А когато силата не е задоволителна, постоянно хората се усещат изтощени, изтощени, депресирани. Тези проблеми елементарно могат да се преодолеят, следвайки няколко елементарни правила, които не изискват специфични грижи и старания.
Приемането на задоволително течности и поддържането на оптимална хидратация на организма са значими през цялата година, само че през лятото смисъла на водата за положителното здравословно положение е най-голямо заради нарасналата загуба на влага. Световната здравна организация предлага дневен банкет на вода и други течности до 2,9 л за мъжете и до 2,2 л за дамите.
Научно потвърдено е, че водата освен пречиства организма, само че изобилното й вдишване води и до възстановяване на настроението и самочувствието. Ползата на водата за положителното действие на човешкия организъм е известна от дълго време. Неслучайно всички диетолози поучават да се пие сред 1,5 и 3 литра течности на ден, с цел да може организмът да се пречиства оптимално добре.

На какви храни да наблегнем през лятото и за какво би трябвало да се закусва четете в изявлението с доцент доктор Даниела Попова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР