Загубата на обоняние беше един от основните симптоми на коронавирусната

...
Загубата на обоняние беше един от основните симптоми на коронавирусната
Коментари Харесай

Специалист: Ваксинираните срещу ковид по-рядко губят обонянието си

Загубата на подушване беше един от главните признаци на коронавирусната зараза, изключително при първите разновидности на вируса. Това сподели в предаването " Пулс” доцент Д-р Тодор Широв, експерт по отоневрология в Клиниката по ушно-гърлени заболявания на УМБАЛ " Царица Йоанна " – ИСУЛ – София. По думите му сред 60 % и 80 % от инфектираните губеха обонянието си.

" При Делта разновидността този % е по-малък, като това се случва при 40-50 % от болните. Намалените проценти евентуално са свързани и със стартиралата имунизация. Ваксинираните хора доста по-рядко губят обонянието си или в случай че го изгубят, го възвръщат доста по-бързо”, изясни той.

Отоневрологът разяснява още, че 60% от засегнатите от този признак пациенти възвръщат изцяло обонянието си до две седмици, за други са нужни сред три и шест месеца. Малък % от инфектираните съумяват да възвърнат обонянието си в границите на година.

" Загубата на подушване не е признак единствено за Коронавирус инфекциите. Това може да се аргументи от съвсем всички вирусни инфекции, контузии на черепа, по-агресивни миризми, както и невродегенеративни болести. Първият признак на алцхаймер и паркинсон е разстройване в обонянието”, сподели още доцент доктор Широв.

Специалистът изясни, че човешкото подушване е мощен инструмент на природата, който значително въздейства на нашето държание, страсти и въодушевление.

" Изследвания потвърждават кои са най-любимите миризми на хората. За множеството това е миризмата на нови облекла и обувки. За дамите най-любима е миризмата на бебе, а за мъжете на нова кола. Това доста постоянно се употребява и като трик от търговците. Смята се, че човек може да разпознае към 10 хиляди разнообразни миризми. Голям % от хората обаче не съумяват да уловят някои от тях - като ментата, кардамона, канелата”, сподели още доцент доктор Тодор Широв.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР