Заговор срещу Тръмп или връхна точка за американската демокрация? Между

...
Заговор срещу Тръмп или връхна точка за американската демокрация? Между
Коментари Харесай

Заговор срещу Тръмп или пик на демокрацията? Как телевизиите в САЩ говорят за импийчмънта

Заговор против Тръмп или връхна точка за американската народна власт? Между консервативната телевизия " Фокс нюз " и нейната лява съседка MSNBC, двата най-гледани американски осведомителни канала дават два радикално разнообразни прочита на процеса по премахване от служба на Доналд Тръмп.

" Политическо ликвидиране ", " политиканска клеветническа акция ", " подъл удар ". Още при започване на обичайното си въведение нощес след историческия първи ден, звездният водещ на " Фокс нюз " Шон Ханити подложи на гневна рецензия процеса по премахване на Доналд Тръмп.

От първите месеци на президентската акция през 2016 година и с няколко редки изключения водещите публицисти от " Фокс нюз " систематично пазят Доналд Тръмп, изправени против демократите и обичайните медии, всичките упрекнати, че желаят да му вземат главата.

За Шон Ханити този развой по премахване от служба, който стартира през вчерашния ден, не е нищо повече от кулминационна точка на " непрекъсната поредност от офанзиви и обвинявания " против президента, продължаваща от три години. Демократите " упорстват за отстраняването му от втория ден след изборите ", като търсят съгласно него всякакво съображение.

За неговия сътрудник Тъкър Карлсън, друга суперзвезда на малкия екран на магната Рупърт Мърдок, в никакъв случай не е ставало въпрос да бъдат предпазени институциите, а за " парализиране на политиката на президента. Това беше и задачата на съветската небивалица ", сподели той малко по-рано през вчерашния ден във връзка следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър.

Междувременно по телевизия MSNBC, трансформирала се от три години в контрапункт на " Фокс нюз ", тонът е по-трезв, само че гостите в студиото придават напълно нова багра на преди малко отминалия исторически ден.

За някогашния сенатор демократ Клеър Маккаскил екипът на демократите, претрупан да поддържа обвиняването по време на процеса, " показа неопровержими доказателства ". " Демократите бяха доста ефикасни ", прибавя основният редактор Майкъл Стийл, при все това е републиканец. Двете визии за протичащото се са непримирими.

Какво е въздействието?

" Пейзажът на телевизионните вести значително отразява поляризацията на политическия пейзаж в Съединени американски щати сега и тези канали се пробват да задържат най-верните си телевизионни фенове ", изяснява Джеф Маккол, учител по връзки в университета " ДеПау " (DePauw) в Индиана.

" Това е една от разликите с процеса по импийчмънт на Бил Клинтън през 1999 година По това време партийните медии прохождаха, само че нямаха зрелостта, която имат през днешния ден ", отбелязва Катрин Крамър Браунел, преподавателка в университета " Пърдю " и специалистка по връзките сред медии и политика. " През последните десетилетия те се ускориха и през днешния ден следим активизиране на партийния пейзаж и на метода, по който хората реагират на новините ", прибавя тя.

Обществеността от своя страна очевидно прави оценка тази ролева игра, както се вижда от измерванията на зрителската публика. Шон Ханити постоянно е гледан от близо 4 милиона телевизионни фенове при 3.3 милиона приблизително през предходната година.

Кралицата на MSNBC Рейчъл Мадоу, която всяка вечер кръстосва шпаги със противника си от " Фокс нюз " сред 21 и 22 ч., през януари към този момент на няколко пъти надвиши този предел, което е съвсем три пъти повече от аудиторията й през 2016 година

Телевизия Си Ен Ен, която след избирането на Тръмп се пробва да играе ролята на съдия, стремейки се към по-нюансирано отразяване, се спихва и има не повече от половината от аудиторията на MSNBC и малко над една трета от тази на " Фокс нюз ".

" Си Ен Ен следва изцяло медийната линия на съперниците на Тръмп, само че просто прави калпава работа ", счита Джеф Маккол, за който историческият ефирен канал " не е по-балансиран от останалите ". Възниква въпросът за въздействието върху електората на този осведомително насочен метод.

" Разбира се, хората, които гледат тези канали, са единствено малцинство, признава Кетрин Крамър Браунел, само че в тази ситуация с " Фокс нюз " измежду тях има фрагменти на Републиканската партия и това има тежест за тях ".

" Влиянието на осведомителните канали надвишава деветте милиона души, които са пред тв приемниците си всяка вечер, добавя Джеф Маккол, само че не съм уверен, че това има някакво въздействие върху процеса по импийчмънт, като се изключи че удостоверява възгледите на телевизионните фенове. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР