Заглавието вероятно поражда недоумение. Все пак от 1946 г. България

...
Заглавието вероятно поражда недоумение. Все пак от 1946 г. България
Коментари Харесай

Българската корона и бъдещето на България

Заглавието евентуално поражда неразбиране. Все отново от 1946 година България е република. Независимо, че за прочут интервал след 1989 година някогашният български цар Симеон II се ползваше с особена известност, неговото ръководство като министър председател през 2001 – 2005 година и присъединяване му в партийните боричкания нанесе мощен удар по монархическата концепция. Днес в обществото ни към този момент я няма онази сила, която да застане зад идеята на Симеон Сакскобургготски.

Въпреки тези обстоятелства, Симеон Сакскобургготски не е просто една от личностите на прехода. Той е и последният държател на Третото българско царство. В епохата на последвалия тоталитаризъм споменаването на неговото име в излъчванията на Би Би Си или Гласът на Америка даваше известна вяра на българския народ.

Изминалият интервал е задоволително дълъг, с цел да се опитаме да си създадем равносметка освен на случилото се дотук, само че вероятно и на бъдещето. Факт е, че прогоненият в миналото цар се завърна в България и бе посрещнат възторжено. Той завоюва демократичните избори и стана първият монарх, заел поста министър-председател. При неговото ръководство България влезе в НАТО и Европейския съюз. Независимо, че ролята на Симеон Сакскобургготски, като началник на държавното управление, среща разнообразни и спорни оценки, не може да се отхвърли неговата морална и стабилизираща задача. Макар че не бе успокоена историческа памет и не бе реализирано по този начин нужното на българите национално помиряване, и двете тематики стават все по-актуални предвид на бъдещето ни като страна и нация.

От тази позиция заслужава да се запитаме има ли и каква вероятно би могла да бъде ролята на Цар Симеон II в публичния живот на страната? След залезът на Национална движение „Симеон Втори" от политическата сцена, някои анализатори пророкуваха и минаване на царя в сянка. Вероятно този развой трябваше да бъде подкрепят от проточилата се сага с царските парцели и продължаващото им изземане от страна на страната, макар признанията, че тя не е добър собственик. Тези прогнози обаче не се сбъднаха. Царят поддържа собствен уебсайт, появява се на публични места, открива събития с национално значение, приема непознати делегации, задгранични вложители, духовни водачи и доста посетители. Изяви се и като добър публицист. Въпреки, че от дълго време не е министър председател, на Симеон Сакскобургготски бяха предоставени няколко задачи, което на процедура го трансформира в специфичен делегат на България. На няколко пъти бе включван и като част от държавни делегации при визитата на страни с монархическо ръководство.

Този на пръв взор политически абсурд демонстрира, че една част от предишното ни не е намерила своето разумно пояснение и надлежно позволение. Няма спор, че открилият се в България режим през септември 1944 година е недемократичен и че надлежно прословутият референдум от 1946 година, довел до установяването на националната република, е бил подправен. Въпреки всичко животът си има своята логичност и републиканското устройство на България бе затвърдено с новата конституция от 1991 година Този факт бе признат и от самия цар Симеон II. Тук алтернативи няма. Въпреки това, някогашният министър председател през днешния ден продължава да бъде възприеман като цар Симеон II освен в България, само че и по света.

Как да се примирят тези два обстоятелството? Решение на казуса може да бъде потърсено в процесите от недалечното минало. През тази прословута 1946 година България стана освен република, а и друго събитие се отрази трайно на нейния актуален образ – по същото време Българската православна черква бе отделена от страната. Църквата не престана да съществува, единствено бе отделена от държавния организъм и стартира да действа като независима институция.

Премахването на монархията и отделянето на Българската православна черква от страната са в известна степен идентични процеси. Царското семейство бе изгонено от страната, само че Българската корона като институция продължи да съществува, въпреки и зад граница. И в Египет, и в Испания, малолетният цар е одобряван не просто като български жител в заточение, а като цар, притежател на българската корона. Нещо повече, царската корона е дадена от църквата и до момента няма акт на БПЦ, с който да е отнета. Няма и формален акт на абдикация, макар, че България е република. Предаването на Българската корона по завещание се е регулирало от Търновската конституция. Днес неин притежател е цар Симеон II, само че преди този момент е била носена от други. В други европейски страни, като Унгария да вземем за пример, след Първата международна война има Унгарска корона, макар обстоятелството, че няма неин притежател.

Ако българите желаеме да бъдем прагматични и да впечатлим света с приемливост и последователност, би трябвало да приемем обстоятелството, че Българската корона през 1946 година е отделена от страната, само че продължава да съществува. Изхождайки от сходно схващане, институцията Българска корона като наследена от предишното би трябвало да откри своето място в модерна България с изработването и приемането на подобаващ закон. Царят като притежател на Българската корона може да откри място в държавния протокол, сходно на това на Българския патриарх. Като характерна активност на царя може да бъде отредено поддържането на контакти с кралските семейства в Европа и по света, подкрепяне на българските дипломати, упълномощени в страни с монархическо ръководство, изпълняването на ролята на специфичен делегат на България, медиатор в интернационалните спорове и други действия.

В парцелите може да се развива активност


Имотите на Българската корона също би следвало да бъдат освободени от налози и даже да бъде разрешено да развива избрана активност в региона на образованието и културата, да вземем за пример поддържането на музей, отдаден на държавността по време на Третото българско царство. Това би дало и избран интернационален статут на българския цар, изключително пред другите монархии. От сходен метод страната ни може единствено да извлече изгода през идните сложни времена на интернационална неустойчивост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР