Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи вече са

...
Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи вече са
Коментари Харесай

Близо 100 са вече загиналите в пожарите на хавайския остров Мауи

Загиналите в горските пожари на хавайския остров Мауи към този момент са 96. Стотици са в неопределеност. Оцелелите се борят с следствията от бедствието. Губернаторът на щата Хавай още веднъж даде обещание да проверява дейностите за справяне с пожара, както и системите за незабавно уведомяване.

Около 150 хавайски богомолци се събраха в кафене в град Кахулуи, множеството от тях са евакуирани от изпепелената Лахайна. Уповават се на Бог и на самите себе си като множеството оживели от огнения пъкъл.



Екипи от пожарникари и хеликоптери към момента се борят с обособени огнища покрай град Кула, източно от Лахайна. Някои медии назовават тогавашната хавайска кралска столица крематориум.

Едва 3% от руините са претърсени и опасенията са, че броят на починалите ще пораства. Местни поданици са декларирали пред Би Би Си, че сирените за паника в окръг Мауи не са били задействани в деня на пожара и това породи въпроси до каква степен ефикасни са били реакциите в отговор на бедствието.



" Най-общо казано, ние нямаме сирени за пожари. Не знам дали някой в различен щат има. Сирените ви споделят да влезете и да включите тв приемника си и да слушате новините. Обикновено е при положение на цунами и урагани, само че ние не желаеме хората, в случай че има пожар, да се връщат вкъщи и да включват тв приемника си ", сподели Ричард Бисен, кмет на окръг Мауи.

За евакуираните от Лахайна споменът е мъчителен.

Сателитни фотоси демонстрират мащаба на бедствието на остров Мауи. Сухите калкулации сочат, че са изгорели над 850 хектара площи, а разноските за възобновяване на Лахайна възлизат на 5 и половина милиарда $.



Снимки: БГНЕС





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР