Загърбване на шаблонните и крайни позиции както от българска, така

...
Загърбване на шаблонните и крайни позиции както от българска, така
Коментари Харесай

Малеева, Шаламанов и Кенаров в общ клуб, искат отпадане на ветото за РС Македония

Загърбване на шаблонните и крайни позиции както от българска, по този начин и от македонска страна, повдигане на българското несъгласие и слагане на Договора за добросъседство от август 2017 г като основа за бъдещото развиване на двустранните връзки сред София и Скопие.

За това настояха известни български и северномакедонски общественици, които сътвориха нов клуб за другарство сред двете страни, чиято платформа бе показана на конференция в Българска телеграфна агенция.

Сред учредителите на клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Мая Грекова, публицистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, специалистът по защита Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, режисьорът Явор Гърдев, академични преподаватели, а от македонска страна - философката Катерина Колозова, политологът Любчо Петковски, публицистите Марян Николовски и Столе Наумов, историкът Драган Зайковски, някогашните македонски министър председатели Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

„ Има два документа от българския и от македонския парламент, които чертаят някакви червени линии на София и Скопие и не се разрешава на държавните управления да ги престъпват. За всеки един представител на актуалните и филантропични и обществени науки е безусловно ясно, че тези документи са безспорна идеология, с която няма да реализираме нищо в идващите години. Те съставляват българската и македонската идеология в нейната сантиментална форма, построена през последните десетилетия ", очерта главната спънка за развиване на двустранните връзки историкът Стефан Дечев.

Новият българо-македонски клуб ще сътвори паралелни на тези на публично равнище комисии по разнообразни тематики - история, просвета и обучение, просвета, киберсигурност, районна политика и други Целта - да се постави фокус на тематиките, които ни сплотяват, а не на тези, които ни разделят.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР