Загадъчни образувания под Земята стряскат учените. През 80-те години на

...
Загадъчни образувания под Земята стряскат учените. През 80-те години на
Коментари Харесай

Загадъчни образувания под Земята стряскат учените

Загадъчни формирания под Земята стряскат учените. През 80-те години на предишния век учени откриха два необясними скални масива под повърхността на Земята . Оттогава са публикувани доста разнообразни теории за произхода им, в това число изказванието, че те могат да бъдат големи фрагменти от извънземен свят.

Скалните масиви под земната кора са с размер на континент и 100 пъти по-високи от връх Еверест. Единият се намира под Африка, а другият може да се откри под Тихия океан.

Учените стигнаха до заключението, че масивът под Африка е доста по-висок. Най-важното е, че специалистите са разкрили също, че африканското скално образувание ​ е по-малко компактно и по-малко устойчиво. Не е ясно за какво нещата стоят по този метод, само че това може да е причина континентът да има доста повече изригвания на супервулкани в продължение на стотици милиони години спрямо неговия аналог от другата страна.

„ Тази неустойчивост може да има доста последствия за тектониката на повърхността, както и за земетресенията и супервулканичните изригвания “, споделя Кюан Юан от Държавния университет в Аризона

Макар че в този момент знаем, че и двете имат друг състав, занапред ще разберем по какъв начин това се отразява на заобикалящата тога, която се намира сред ядрото на планетата и кората.

И най-важното е, че не сме по-близо до това да разберем от кое място идват тези мистериозни обединения.

„ Нашата композиция от разбор на сеизмичните резултати и геодинамичното моделиране дава нови прозрения за естеството на най-големите структури на Земята в дълбоките черва и тяхното взаимоотношение със заобикалящата тога “, прибавя Юан.

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР