Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат

...
Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат
Коментари Харесай

Държавата пуска ваучери за обучения, преквалификации и цифрови компетенции

Заети, безработни и стопански неактивни хора ще могат да получат ваучери за образование за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална подготовка, цифрови и други основни компетентности. Това плануват план на разпореждане на Министерския съвет, който беше утвърден от държавното управление. С документа се дефинират изискванията и реда за даване на ваучери за образование по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (ПРЧР) 2021 - 2027 година, Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и Фонда за обективен преход (ФСП).
Прочетете още
Постановлението доразвива и надгражда до момента насъбрания опит за образования с ваучери на заети и безработни по планове, финансирани по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ в интервала 2009 - 2020 година За първи път ще се финансират образования за придобиване на базово, приблизително, напреднало и високоспециализирано равнище на цифрова подготвеност. Ваучерите за образование ще се дават от Агенцията по заетостта (АЗ) на безработни, неактивни и заети хора, които са представители на целевите групи по ПРЧР, НПВУ и ФСП. Те ще могат да аплайват за тях посредством електронната платформа на АЗ.

Ваучерът ще съставлява дигитален документ с неповторим идентификационен дигитален код, който ще разрешава неговото индивидуализиране и следене. Агенцията по заетостта ще продължава да поддържа на електронната си страница обществен указател на предоставените ваучери.

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират типа и доставчика на образованието. Стойността на ваучерите зависи от типа и продължителността на курсовете. За придобиване на първа степен професионална подготовка да вземем за пример тя ще бъде 660 лева за образование от не по-малко от 300 образователни часа. За втора степен на професионална подготовка ваучерът ще е на стойност 1320 лева за не по-малко от 660 образователни часа, а за трета степен - 1980 лева за 960 образователни часа.

Постановлението планува да се сътвори Единен сертификационен център, който ще сертифицира добитите от подготвените цифрови познания и умения. Тази функционалност ще се извършва от Центъра за развиване на човешките запаси и районни начинания към министъра на труда и обществената политика.

Хората, получили ваучери, са задължени да посещават постоянно курса на образование според одобрения график и да имат най-малко 80 на 100 наличие на образователните занятия. Сертифицирането на добитите познания и умения ще се прави посредством изпит по инструкции, одобрени от министъра на труда и обществената политика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР