Заедно с намаляване разпространението на COVID-19, третият локдаун у нас

...
Заедно с намаляване разпространението на COVID-19, третият локдаун у нас
Коментари Харесай

Грипът у нас изчезна заради локдауна

Заедно с понижаване разпространяването на COVID-19, третият локдаун у нас повлия и върху сезонния грип, който на процедура изчезна. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. От изследваните проби за грипен вирус с метода Real Time RT-PCR през миналата седмица, няма нито един потвърден случай.

Въведените ограничавания, затворените учебни заведения и детски градини са довели и до фрапантен спад на острите респираторни болести. Общата заболеваемост за страната е 58,56 на 10 000 души (при 88,75 за миналата седмица),

Сред следените общо 378 884 българи от всички възрастови групи през седмицата са регистрирани 2017 случая на остри респираторни болести (при 3057 за миналата седмица). Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 година (240.66), следвана от възрастовата група 5-14 година (99,67.).

Най-често при децата до 5 година се открива респираторно синцитиален вирус (РСВ). Това е остро вирусно заболяване, което постоянно протича тежко и с затруднения при деца до 2-годишна възраст. Засяга долните дихателни пътища и протича като бронхиолит или пневмония.

Ежегодно с вируса се заразяват 68.8% от децата до 1 година и 82.6% от децата на възраст от 13 до 24 месеца. РСВ е вторият най-чест извършител на остри респираторни вирусни инфекции при деца до 4 година възраст. Сезонът на разпространяването му в Българя е от октомври до април, като би трябвало да се има поради, че вирусът е мощно инфектиран. Около 40% от недоносените деца развиват РСВ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР