Заедно с Естония, Финландия е в авангарда на призивите за

...
Заедно с Естония, Финландия е в авангарда на призивите за
Коментари Харесай

Европа не спуска Желязна завеса, а отговаря на репресивен кремълски режим

Заедно с Естония, Финландия е в авангарда на апелите за визова възбрана на Европейския съюз за съветски туристи. Освен че получи мощна поддръжка в няколко страни от Европейски Съюз, препоръчаната възбрана провокира и яростни рецензии, в това число обвинявания, че ще се равнява на " нова Желязна завеса ", написа Foreign policy.

Такива обвинявания са голословни и несправедливи. Въпреки че има законни причини против визовата възбрана, описването й като концепция от Студената война отхвърля същинските проблеми, пред които са изправени тези страни през днешния ден - и историята на връзките им с Русия.

Дебатът във Финландия е добър образец за практическите, както и за символичните претекстове зад възбраната - и вероятността този спор да не изчезне скоро. Въпреки прекратяването на предходно съглашение за облекчение на визовия режим с Русия (което в действителност улесни руснаците да получават визи за Шенгенското пространство), външните министри на Европейски Съюз не постановиха цялостна възбрана на среща в Прага.

Финландия беше част от Руската империя и беше нападната от Съюз на съветските социалистически републики през 1939 година, само че в действителност в никакъв случай не е била подчинена на руско ръководство - само принудителен неутралитет, натрапен от мощен комшия по време на Студената война. Финландците обичайно имат малко по-различно отношение към руснаците от това на техните балтийски съседи, които бяха принудително анексирани от Съветския съюз след две десетилетия самостоятелност от Русия. Във Финландия имаше необятно публикувана наклонност да се прави разлика сред режима на Владимир Путин и елементарните руснаци. Но нахлуването на Русия в Украйна тази година провокира дълбока смяна в отношението.

На 15 юли, тъкмо в точния момент за летния сезон на пътуванията, Русия анулира рестриктивните мерки за пътешестване заради COVID-19, които бяха спряли прекосяването на финландско-руската граница по време на пандемията.

До края на юли броят на руснаците, пресичащи границата, се е повишил до към 6000 дневно, като болшинството са пътували към ваканционни дестинации другаде в Европа. Летищата Helsinki-Vantaa и Lappeenranta са лесни за постигане от Санкт Петербург с персонален автомобил, рейс или процъфтяващи първокласни услуги за водачи и коли. Полетът от Финландия е доста по-удобен от различния маршрут през Турция - и този маршрут е употребен и от дисиденти, търсещи най-бързото бягство от режима на Путин.

Повторното отваряне на границата провокира остра реакция във Финландия. Сега болшинството от финландците поддържат възбраната за туристически визи за руснаци и считат, че опцията елементарните руснаци да почиват в Европа, до момента в който съветски бойци убиват украинци, е просто неправилно. Това докара до апела за ограничавания на туристическите визи и други ограничения за прекъсване на потока от туристи, като в същото време остави отворени други канали за придвижване.

Преди пандемията, през 2019 година, Финландия е издала съвсем 800 000 визи на съветски жители, към 3500 на работен ден. Тази година срещите за кандидатстване за краткосрочни визи за Шенгенското пространство, блок от 26 европейски страни без граничен надзор измежду тях, към този момент бяха лимитирани до 1000 на ден и бяха в допълнение понижени до едвам 100 от септември. Вместо това Финландия ще даде приоритет на други форми на подвижност за тези със фамилни връзки, работа или студентски визи. Приблизително 100 000 руснаци с дълготрайни разрешителни за неведнъж влизане към момента ще могат да влязат, както и тези, които имат шенгенски визи от други страни - в случай че не бъдат подхванати спомагателни дейности за компенсиране на неналичието на възбрана на равнище Европейски Съюз.

Финландия жонглира с доста от време на време спорни отговорности с дългата си граница с Русия. Първата и съществена отговорност на финландското държавно управление е националната сигурност, която огромният поток от пасажери може да компрометира. Една от аргументите за това е, че Русия организира секрети интервенции за въздействие против страни от Европейски Съюз, в които, както означи естонският специалист Кристи Райк, също употребява туристически пътувания, с цел да проникне. Финландия има население от 5,5 милиона и няма потенциал да организира непоколебим граничен надзор в стила на САЩ за всеки човек, притежаващ виза.

Финландско-руската граница също е единият завършек на Европейски Съюз и Шенгенската зона, което носи спомагателна отговорност за общата сигурност, само че също по този начин и филантропични отговорности към евентуалните търсещи леговище. Границата скоро ще бъде и една от границите на НАТО, за чието обезопасяване се чака да помогне новоприсъединилата се Финландия. И най-после, тежестта на използването на глобите на Европейски Съюз пада доста върху Финландия като един от главните директни центрове за съветските туристи. Засиленият финландски митнически надзор разкри чести опити за нарушение на глобите от туристи, които се връщат в Русия със артикули с двойна приложимост и първокласни артикули.

Както финландският външен министър Пека Хаависто акцентира неотдавна, Финландия също не желае да се трансформира в директна страна за туристи, които се пробват да преодолеят възбраната за полети, с цел да се насочат другаде в Европейски Съюз. През последната седмица на юли почти 21 500 съветски жители са пресекли финландската граница. От тях почти една трета са имали виза, издадена във Финландия. Това е още една причина Финландия да прикани за общо решение на Европейски Съюз за ограничение на съветския туризъм.

Неотдавнашното решение на Естония, Латвия, Литва и Полша да спрат влизането на съветски туристи, даже в случай че имат годни визи, в допълнение ще изостри обстановката на финландската граница. Както беше доказано в Прага, те са в границите на правата си да създадат това според член 6.1(e) на Кодекса на шенгенските граници, който разрешава тази стъпка, в случай че се счита, че пътуващите съставляват опасност за " националната сигурност " или " интернационалните връзки " на всяка страна членка. Докато гореспоменатите страни го виждат по този метод, Финландия не го вижда - към този момент - и се отхвърли да предприеме тази стъпка, което значи, че още повече туристи ще се насочат натам.

В по-общ проект обаче финландските водачи стигнаха до извода, че мощното въздържане на Русия надвива над добросъседските връзки, които те преди са приоритизирали и съответствува с решителната поддръжка за Украйна. Решението да стартира ограничение на броя на издаваните визи е част от по-широко преконфигуриране на метода на Финландия към Русия, в това число устрема й към участие в НАТО. След две десетилетия опити за позитивно ангажиране на Русия, които се оказаха напразни, това е нужна отмора от предишното.

За другите страни, водещи апелите за визова възбрана, тази стъпка е продължение на по-твърда линия против съветската опасност. Естонци, литовци, латвийци, поляци и чехи схващат прекомерно добре какво значи послушание на наказателен режим в Москва - и какво е възприятието да си зад Желязната завеса. Нито поддръжката им за Украйна, нито застъпничеството им за визовата възбрана се одобряват с лека ръка.

Би било изкушаващо да се означи, че сходно на тези, които дълго време отхвърляха апелите за по-твърда позиция против Москва като русофобия, съперниците на визовата възбрана, които я съпоставят с Желязната завеса, нормално идват от Западна Европа или от Русия. Но това би подсилило една неправилна и рискова логичност.

Желязната завеса може да е била спусната от Съюз на съветските социалистически републики от Щетин в Балтийско море до Триест в Адриатическо море (по думите на английския водач Уинстън Чърчил), само че тя не отделя Запада от Съюз на съветските социалистически републики. По-скоро разделяше това, което бързо стана известно с несъответстващото избрани на " Източна " и " Западна " Европа. Въпросът беше и е явен: разделяне и разлики, като се допуска, че събитията диктуват метода на мислене.

Този пламък на това минало разделяне пламна още веднъж в отговор на речта на френския президент Еманюел Макрон пред неговите посланици по-рано този месец, в която той наподобява загатна " източните страни " като " най-войнолюбивите " или " най-войнствените " в формалния превод. Тази линия пренебрегва сходни позиции, заети да вземем за пример от страни от Северна, Централна и Западна Европа като Финландия, Естония, Дания, Чешката република и Обединеното кралство. Той също по този начин подцени по-сговорчивото отношение на Унгария към Русия и, с към този момент възходящото напрежение, вместо това разпали още един спор, който засенчи други по-помирителни аспекти на неговата тирада.

Използването на метафората на Желязната завеса или разчитането на допотопни дефиниции на Изтока и Запада в този момент единствено рискува да съживи разграничителната им логичност в сегашното. Във време, когато единството на решителността и задачата е незабавно належащо против Русия и за Украйна, лекият исторически и географски детерминизъм и хипотетичните разделения сред русофобските източни поданици и заблудените западняци не оказват помощ на никого с изключение на на Кремъл.

Историята има значение, само че не е определяща. Беше окуражаващо да се види поддръжката за визовата възбрана от страни като Дания и Холандия, които схващат своите сътрудници в острия завършек на този въпрос, както и смисъла му за Украйна. По-малко такова е отношението на Унгария към режима на Путин. Настояването на немските министри, че несъмнено създадено на Запад военно съоръжение не може да бъде доставено в Украйна, до момента в който това, създадено на Изток, може, остава толкоз необяснимо, колкото и неефикасно.

Всичко това демонстрира, че европейците би трябвало да разискват визовата възбрана, доставките на оръжия и други отговори на войната на Русия по отношение на техните действителни (практически и символични) заслуги и да се откажат от остарелите и разделящи метафори, които отслабват общата позиция против реваншизма на Русия.

Както споделя философът, публицист, драматург и държавник Жан-Пол Сартр: " Желязната завеса е единствено огледало, където всяка половина на света отразява другата. Всяко завъртане на винта тук подхожда на извъртане там и тук, и там, с цел да приключим, ние всички сме и прецакани, и прецакващи. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР