Заедно с двамата ми колеги трябва да изгледаме 12 филма.

...
Заедно с двамата ми колеги трябва да изгледаме 12 филма.
Коментари Харесай

Хана Циелова: В изкуството е грешка, когато си мислиш, че знаеш отговора

" Заедно с двамата ми сътрудници би трябвало да изгледаме 12 кино лентата. Те са от всички страни на Балканите. Фестивалът се оправя доста добре с този селекция . Международните посетители се интересуват най-много не от филмите, които към този момент са гледали, а от нови филми, което значи български и балкански филми. Това е приносът на фестивала изобщо за балканското кино . "

Това сподели пред БНР Хана Циелова, сценарист, програматор на фестивала в Карлови Вари и член на Балканското жури на София филм фест.

" В историческа вероятност балканското кино беше съвсем непознато . Когато филм на Камен Калев беше селектиран в Кан, това беше сензация. Киното на Балканите стана все по-интересно и все по-познато. За мен постоянно е забавно да виждам балкански филми, тъй като има доста значими тематики, за които може да приказва балканското кино – войната в Югославия, която още веднъж е доста настояща тематика, годините на преход – комплицирани, даже мъчителни, тежката орис на хората, които са били принудени да емигрират на запад, последствията от този плевел исторически интервал. Тези мощни истории са забавни за публиката. Хубавото в балканските филми е, че множеството от тях са извънредно достоверни , можеш да повярваш на този филм. Понякога в европейското кино филмът наподобява добре, съвсем идеален, само че малко празен, малко кух. Тук е противоположното. Филмът може да не е идеален, снимането да е малко " мръсничко ", само че е същински. Широката аудитория не се интересува дали филмът е идеално изработен, в случай че допира сърцето , в случай че героите, историята допират. Това е по-важно за фена. Аз желая да съм като елементарен фен - да видя мощна история и да бъда трогната ", разяснява Циелова в предаването " Хоризонт до обед ".

" Киното, изкуството като цяло би трябвало да се занимава с значимите тематики и да задава въпроси. Предимството на изкуството е, че не даваш отговор на тези въпроси, не трябва да даваш отговор. Трябва да подканиш фена да си сформира лично мнение. В изкуството е неточност, когато си мислиш, че знаеш отговора и се опиташ да го натрапиш на фена ", счита тя.

Ролята на фестивалите е да показват филми, които не са толкоз леки за гледане, само че карат фена да си задава въпроси и го възпитават, акцентира още Хана Циелова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: Фактор Големите Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР