“Задушаващата хватка на Русия върху газовите доставки за Европа може

...
“Задушаващата хватка на Русия върху газовите доставки за Европа може
Коментари Харесай

“Политико”: Руската “газова хватка” върху Европа може да се върне със сделката на “Булгаргаз” с “Боташ”

“Задушаващата хватка ” на Русия върху газовите доставки за Европа може да се върне посредством договорът, подписан по-рано тази година сред българското държавно управление и турската енергийна компания “Боташ ”, написа електронното издание “Политико ” (Politico) в третата си подред публикация, която то посвети на съветското влияние върху снабдяването с газ на Европейски Съюз посредством страната ни.

Според специалисти, тази договорка може да попречва Европейски Съюз при изпълняването на задачата си за последователното постигане до цялостен отвод от съветски изкопаеми горива до 2027 година

Според контракта, българската държавна компания “Булгаргаз ” разрешава на “Боташ ” да има достъп до тръбопроводите в страната. Турците ще продават газ на пункта за доставка “Странджа-Малкочлар ” за потребностите на потребителите в България, както и в прилежащите страни.

Според правната рамка, основана от това съглашение, “Боташ ” разгласи редица от съглашения за доставка на газ с фирмите MVM от Унгария, OMV Petrom от Румъния и East Energy Gas Trading от Молдова, които бяха подписани през последните месеци.

Старшият анализатор в компанията ICIS Аура Сабадуш твърди, че съвсем несъмнено е, че газът идва от Русия, снабдяваща Турция посредством тръбопроводите на “Турски поток ” под морските води и от там идва казусът.

В случай, че с някои механически корекции 10 милиарда куб. метра газ могат да минават по турско-българския водопровод, това значи, че Русия може да доставя синьо гориво за спомагателното търсене в Югоизточна Европа и на Западните Балкани, които към този момент не са свързани посредством контракти с нея, счита Сабадуш.

“Резултатът е, че Москва възстановява хватката си в района ”, сподели тя.

Експертката показва, че това се реализира с новооткрит енергиен и политически лост, отвън компетенциите на Европейски Съюз, който е без надзор върху Турция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР