Задава се тежка зима заради поскъпването на тока. Защото заедно

...
Задава се тежка зима заради поскъпването на тока. Защото заедно
Коментари Харесай

Енергийният експерт Явор Куюмджиев за Радевата зима пред ПИК: Задава се много тежко време! Има опасност от колапс на електроенергийната система на цялата страна

Задава се тежка зима поради повишаването на тока. Защото дружно с него се чака да се повишат и цените на всички най-необходими артикули.

Новините за поскъпващия ток не стопират, а мненията на специалистите са разнообразни. Едните винят служебното държавно управление, другите пък ГЕРБ. Най-аналитичните разясняват, че рецесията с високата цена на тока и горивата е международна и ние като част от света сме пострадали.

Какво обаче ни чака и какви са аргументите за задаващата се тежка рецесия - за отговори на тези въпроси и за коментар на обстановката потърсихме Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на стопанската система и енергетиката.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Каква е повода за този огромен скок на цените на тока, господин Куюмджиев?

- Като част от Европейски Съюз, ние сме и част от общия енергиен пазар. Затова аргументите са няколко.

Първата е доста високата цена на природния газ в цялостен цвят, най-много в Далечния изток. Всички доставки се насочват натам и цената в Европа стигна рекордни равнища. Това е на фона на нарасналото търсене, провокирано от потребността да се нагнетят количества в газовите складове за идната зима, както и от това, че близо 20 % от електрическата енергия в Европейски Съюз се създава в газови централи, които горят природен газ.

На второ място е прекъсването на атомните централи в Германия и неналичието на вятър, което провокира спомагателен дефицит на електрическа енергия в целия Европейски Съюз.

Повишеното ползване при възобновяване на стопанските системи на Европейски Съюз при излизането също е причина за високите цени на тока.

На четвърто място - таксата от към 65 евро на звук СО2, която заплащат въглищните централи, в които се създават още 20 % от електрическата енергия в Европейски Съюз.

Тези високи цени не са европейски феномен, същите процеси се следят и в Северна Америка, и в Азия.

- Ние сме в обстановка, както споделя поетът " Да беше мор, да беше чума, а то градушка ни удари ". В нашия случай и чумата КОВИД, и огромните сметки ни удариха и то в навечерието на отоплителния сезон. Защо тъкмо в този момент?

- Няма интрига. Основната причина за съвпадението на двете рецесии е ниското равнище на имунизация в България и неспазването на ограниченията. В други страни на Европейски Съюз има единствено енергийна рецесия.

- Работодателските организации вещаят нечувана рецесия в нашата най-нова история, удар върху стопанската система и банкрути на компании? Ако това се случи, какво ще стане с хората - да чакаме ли голяма безработица и бързо обедняване?

- Не съм уверен. Всички компании в Европейски Съюз са сложени в сходни условия. Най-вероятно ще има тежка една година, в която несъмнено някои компании ще банкрутират. След това, според логиката на икономическите цикли, пазарите ще се настроят към новите ценови равнища и стопанските системи ще се възстановят. Не би трябвало да забравяме, че всяка рецесия е и опция. Фирмите, които съумеят да се приспособят, ще бъдат доста по-успешни след рецесията.

- Има ли ход да се избегне този удар? Вие като специалист какво бихте създали в този миг?

- На равнище България няма. Има опция за въвеждане на някои ограничения, за намаляване на „ удара “, само че те могат да работят краткотрайно. След това евентуално пазарът ще се успокои, само че на цени сигурно по-високи от тези, на които бяхме привикнали.

В една група доста уважавани специалисти, разработихме система от ограничения, която сме предложили на държавното управление. Сложно е за обяснение, само че може да сработи, в случай че има предпочитание и воля за взаимна работа. Необходимо е подпомагане на разнообразни институции – Министерството на стопанската система, КЕВР, НЕК, търговците на ток и така нататък

- Самият вие казахте неотдавна, че в случай че се вдигнат цените на тока, ще стане въстание. Още ли сте на същото мнение?

- Да, в случай че се вдигнат цените за битовите консуматори. Но това може да бъде избегнато, в случай че да вземем за пример миксът за контролирания пазар бъде формиран единствено от електричество от АЕЦ. В съответния случай, ние като жители на България, „ извадихме шанс “ от това, че страната закъсня с въвеждането на свободния пазар и за битовите консуматори. Те към момента са на контролиран пазар и са предпазени от тези високи цени, за разлика от всички останали жители на Европейски Съюз.

- Правителството оставя усещането, че не може да се оправи с рецесиите. Ковидът настава. Ценовият потрес ни удря като парен чук по главите. Нима е толкоз безнадеждно ситуацията. Сякаш всички са се взрели в изборите и другите проблеми остават на назад във времето?

- Това ми е доста мъчно да го разясня. Решенията са сложни, само че би трябвало да се взимат.

- Ваши сътрудници предвещават тежка зима. Вашата прогноза каква е?

- Да. Много тежка. Високи цени за отопление (независимо от източника), нараснали цени на съществени артикули, КОВИД. В София на всичкото от горната страна заплаха съставлява и техническият банкрут на " Топлофикация ". Ако тя спре, близо 600 хиляди семейства ще бъдат принудени да минат на отопление с електричество, което ще докара до колапс на електроенергийната система на цялата страна. Много тежка обстановка.

- Къде е бъдещето на българската енергетиката - в атомните централи или някъде другаде?

- Решението за бъдещата енергетика на Европейски Съюз е атомна плюс зелена електрическа енергия. Обаче единственото избавление за сигурността на доставките на цяла Европа са атомните централи. Не инцидентно Франция и още девет страни членки внесоха в комисията искане за признание на нуклеарната сила за зелена или най-малко неутрална. Не инцидентно и Франс Тимерманс неотдавна сподели, че Европейска комисия ще поддържа България в желанието й да развива нуклеарната енергетика. Ние наложително би трябвало да спрем да се разделяме на за и срещу Белене, или нови мощности в Козлодуй. Трябва да създадем и двете – по два нови блока и на двете площадки. Крайно време е да се обединим като нация и да се погрижим за личното си бъдеще.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР