Задържането на служител на американското генерално консулство в Истанбул стана

...
Задържането на служител на американското генерално консулство в Истанбул стана
Коментари Харесай

Турция арестува втори консулски служител на САЩ

Задържането на чиновник на американското генерално консулство в Истанбул стана мотив за дипломатически скандал, вследствие на който и двете страни краткотрайно стопираха всички издаването на неимиграционни визи.

Първият арест бе на 4 октомври, когато бе арестуван Метин Топуз, чиновник в генералното консулство на Съединени американски щати по обвиняване в нарушение на конституцията, опит за събаряне на турското държавно управление и нерегламентирани контакти с намиращия се в Съединени американски щати и считан за организотор на несполучливия бунт през юли 2016 година ислямския свещеник Фетхуллах Гюлен.

Не е посочена съответна причина за втория арест.

Напрежението сред Съединени американски щати и Турция се повишава поради американската поддръжка за кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) в Сирия, които са считани от Анкара за продължение на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК). Турция също по този начин упорства Съединени американски щати да екстрадират ислямския свещеник Фетхуллах Гюлен.

Анкара отхвърля за втори арест

Турският министър на правораздаването Абдюлхамит Гюл отхвърли да има нова заповед за задържане на още един чиновник в генералното консулство на Съединени американски щати, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът сподели още, че се надява Съединените щати да преразгледат решението си да спрат множеството от визовите си услуги за турски жители след ареста на служителя от консулството.

Той добави в същото време, че решението за това дали правосъдните процедури във връзка с арестувания чиновник на консулството ще продължат следва да бъде взето от турското правораздаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР