Задържането на кметицата Иванчева е изключително в нашата правна история

...
Задържането на кметицата Иванчева е изключително в нашата правна история
Коментари Харесай

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев: Искаме борба с корупцията само, докато я няма

Задържането на кметицата Иванчева е извънредно в нашата правна история – в нея няма различен задържан с толкоз огромна сума, споделя Иван Гешев, ръководителят на спецпрокуратурата, която се прочу в последно време с арестите на корумпирани. По думите му финансовата машинация в КТБ пък е неповторима в международен мащаб. Щетата от нея, като % от брутния вътрешен артикул надминава тази от пирамидата на Бърнард Мадоф в Съединени американски щати. Но за какво за тези знакови каузи спецпрокурорите получават и много укори, вместо похвали? Гешев има своето житейско и професионално пояснение за това.


– Г-н Гешев, това нова мода ли е измежду корумпираните служители – да получават рушветите, до момента в който се возят из града? Или е нова мода измежду прокурорите – да стопират колите им на площадите, да вадят пачки от тях и с часове да ги броят? Така се случи и в София с кметицата на “Младост ”, и в Пловдив с петима от здравната каса.
– По принцип дали е подкупен някой, или не, може да се каже, откакто делото му мине на всички правосъдни инстанции. В случаите, които визирате, мода няма, а има синтез на два фактора. Първият е случайността. Ние не можем да предвидим един човек, който е решил да получи някаква сума, къде ще извика хората, които да му я дадат. Вторият фактор е процедурата по член 162 от Наказателно-процесуален кодекс, който указва, че претършуване и изземване се правят в наличието на лицето, ползващо помещението или обекта (в случая лек автомобил) и на две поемни лица. Замисълът на законодателя е лицето да види да вземем за пример, че нищо не се слага в колата му. Такава презастраховка с поемни лица няма в съвсем никой углавен закон в Европейски Съюз, тъй като единствено ние изхождаме от предубеждението, че страната е изначално недобросъвестна и проверяващите поставят уликите, които намират. Ние одобряваме, че служителят на реда не може да бъде очевидец, тъй като е преднамерен, а индивидът, който е направил нарушаване може, той не е преднамерен. Това е тъжно и оформя възприятие за неправда. Но по този начин е по закона, който ние съблюдаваме, а той е всъщност от времето на зрелия социализъм.

– Споделяте ли мнението на някои адвокати, че показните арести са нужни, тъй като карат рушветчиите да се замислят?
– Споделям, че би трябвало да се съблюдава закона. Задържането на кмета на регион “Младост ” е извънредно в нашата правна история, в нея няма арестуван с толкоз огромна сума! Няма и в Румъния, която се дава за образец в битката с корупцията, като се твърди, че у нас нещата не се случват. Ето, че се случват! Но провокират истерична реакция. Тя се дължи на обстоятелството, че арестуваната е политически ангажирана и на терзанието на доста хора, които си мислят: “А в случай че на следващия ден и на мен се случи? “

– Има и реакция, в която хората споделят: “Защо не арестуват някой кмет от ръководещите партии? Една кметица имаше от гражданската квота и нея удариха! ”
– Този коментар демонстрира къса памет. Само преди 2-3 месеца задържахме кмета на Септември, който е от ръководещата партия, както и някогашен кмет на Перник, гравитирал към сегашната съпротива. Посредникът в тази ситуация с кмета на ”Младост ” също е бил кмет от партия, част от сегашната ръководеща коалиция. Аз не мога да класифицирам хората, които желаят пари, по политическа принадлежност. Не мога да забраня политически стимулираните мнения и дивиденти, които се вадят на наш тил. На политиците това им е работата. Ние си вършим нашата.

– Иванчева е нагласена, настояват бранителите й. Кой вманиачен ще й даде 70 000 евро, откакто екипът на Фандъкова му е дал строително позволение? Само с цел да удостовери тя, че разрешението е пристигнало от огромната община в “Младост ”?
– Не съм психолог, нито психиатър, с цел да проучвам мотивацията на хората. Аз работя с обстоятелства. Факт е, че тия пари за поискани. Факт е, че са дадени и получени. Теорията, която излагате, не регистрира, че очевидецът дава парите със знанието, че избрани хора ще бъдат арестувани с тях и по-късно ще му бъдат върнати. Дава ги не на госпожа Иванчева, а на прокуратурата, която ги маркира. Изнуден е да го направи. Изчерпал е всички законови благоприятни условия – подал е тъжба в административния съд, алармирал е в софийската огромна община, че кметът на “Младост ” не си прави работата. Не е имал излаз, с изключение на да се обърне за помощ към нас.

– Върнахте ли му парите?
– Не. С тях се правят дейности по следствието – експертизи и други Свидетелят търпи неподходящи последици, като застава на страната на истината.

– Да не се разкае като Храбрия проектант – помните ли го? – Георги Янев, който разкри корупционна скица в организация “Пътища ” и “изгоря ” с 10 000 лева Белязаха ги и не му ги връщаха с години.
– Проблемът е законодателен – те се пазят като материално доказателство. Ние съблюдаваме закони, които са от Живково време, за жалост. Но сътрудниците считат да внесат обвинителния акт в съда до 2 месеца и тогава ще се види дали адвокатската агитация има нещо общо с истината. Съдебният развой ще е открит, доказателствата ще са забележими за всички.

– Освен светещите ръце на кметицата, какви доказателства имате?
– Резултатите от СРС-тата ще бъдат чути в правосъдната зала. Не крием нищо. Искаме бърз развой, както и по случая с КТБ. Два правосъдни състава споделиха, че е налице обосновано съмнение, че госпожа Иванчева е направила закононарушение – “подкуп в изключително огромни размери ” и тя остана с мярка “задържане под стража ”. Доказателствата ще се разясняват към този момент единствено в зала. Че казусът взе да наподобява на “Съдебен спор ” по Нова тв. А забелязахте ли вие по какъв начин след правосъдните съвещания нашите критици стопираха да се обаждат? Но никой не се извини за неистините, които се споделиха – че сме подхвърлили 70 000 евро. Не се извини не на нас, не се извини на двете поемни лица – елементарни дами, които стояха с нас от обяд до ранната заран на другия ден. Някой попита ли за техните права? Извиних им се аз няколко пъти за дългия престой и едната сподели: “Не ни се извинявайте, ние разбираме, че е належащо, а и толкоз пари не сме виждали в живота си. Ще стоим, колкото би трябвало. ” Сега им благодаря, тъй като тогава не съумях.

– Защо, като стана забележима, дълго чаканата битка с корупцията стана обект на рецензии, вместо да бъде приветствана?
– Наблюдавам един феномен – ние желаеме битката с корупцията единствено, до момента в който я няма и е надалеч от нас. Искаме да не се минава на алено единствено до момента в който и ние минем по този начин. Любен Дилов-син го сподели по този начин: Корупцията е спекулация, в която не вземам участие. А аз бих споделил, че при публичните диспути у нас правата на индивида се приравняват с правата на нарушителя. А правата на останалите членове на обществото? А правата на бабата и дядото, убити и запалени в къщата им поради пенсията? А правата на всички нас, които живеем с невисок стандарт поради корупцията? При ареста пред Спортната палата, един човек, който прави пици в прилежащо заведение, споделил на моя заместител,че през целия ден хората разясняват не за какво са взети пари, а за какво не знаят да ги вземат, без да ги заловен!… Има и политическо пояснение, че получаваме укори. Атаките против прокуратурата, основаването на визията, че тя е империя на злото и е отговорна за всичко е хранителна среда за избрани партии и водачи. Това, че нещата у нас стартират да се случват като в Европа и в Румъния в частност, където политици с белезници минават през цялостен Букурещ, за тях не е окей. Извън битката с прокуратурата, те нямат хрумвания, с които да печелят последователи. Логично е да показват нашия триумф за крах. То за самите тях е крах фактически.

– Личи си, че сте наскърбен от недоверието. Но нали знаете, че в България има тотална загуба на доверие към институциите. А вие сте една от тях. Доверието елементарно се губи…
-…и мъчно се печели. Затова ние в този момент градим доверие – че можем да решим проблемите, нерешени от десетилетия. Според едно проучване 40% не имат вяра кмета на “Младост ” да е взел парите, а 30 % имат вяра. Според друго е противоположното, само че и в двата случая доверието в нас е очевидно над 30 %. Това е положително начало.

– Ако се доверим на социолозите, по този начин е. Да поговорим за КТБ в този момент.
– Давайте.

– Процесът против Цветан Василев и още 17 банкери, касиери, инспектори и подуправители на Българска народна банка за източването на 2, 7 милиарда лева от КТБ почна в спецсъда с невиждано четене на 5000 страници диспозитив на обвинителния акт. Колко ще продължи това четене съгласно вас?
– По-същественият въпрос е за какво юристите държат да се чете нещо, което 2 година е на страницата на прокуратурата и по други уеб сайтове, и на всеки обвиняем е връчено копие от целия обвинителен акт, който е над 11 000 страници. Докато четем диспозитива, един от отбраната чете книга, различен играе на карти по телефона, трети заспива и си изпуска директория, четвърти си има работа и оставя авариен бранител в залата. Те умишлено бавят процеса. И нашите овехтели закони разрешават това.

– Искането на отбраната да се изчетат хиляди страници наподобява на подигравка с прокуратурата. Но не е ли подигравка със отбраната това, че копията от обвинителния акт са 250 000 страници? Четох обвинителен акт, писан във Франция за убийството на наш студент. Той беше единствено една страничка!
– Това е насмешка с правораздаването и жителите в страната, която законът разрешава. А другояче мислите ли, че на мен ми доставя наслаждение да пиша няколко пъти “Война и мир ”, над 11 000 страници! И да будуваме цели нощи над тях? Правили сме това безумство, тъй като законът го изисква. Френски акт никой български съд няма да одобри или ще го върне на прокурорите мигновено. Във Франция има бърз развой, тъй като няма педантизъм в него. По делото КТБ има 2,8 милиарда лева присвоени от банката при над 160 случая – всеки от по 5, 10, 15 млн.. Те би трябвало да бъдат разказани в обособени диспозитиви: банкова сметка, номер, сума в евро и левове, кой я е превел, на коята дата, с какво предписание, къде…Мога да изброявам още 15 минути – и то за 1 диспозитив, а те са над 160! Това е българската правосъдна процедура. Ако бях написал къс акт, съдът щеше да ни върне делото с инструкции и вие щяхте да питате: за какво не се справихте?

– Чух ви да казвате, че КТБ е най-голямата финансова машинация с корупционен привкус в България.
-Тя е без аналог и в света. Щетата от КТБ се равнява на 5% от Брутният вътрешен продукт на България. С фамозната си пирамида Бърнард Мадоф е нанесъл 68 милиарда вреда, само че то няма и 1% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

– По думите ви случилото се в КТБ демонстрира, че страната страда от автоимунно заболяване?
– Ако имунната й система работеше обикновено, Българска народна банка, външният одит, Национална агенция за приходите и безчет други служби щяха да си свършат работата и вредите щяха да са в пъти по-малко. Но Българска народна банка е бездействала и то не заради непросветеност и безгрижие. Отделни чиновници са установили условия, само че управлението нищо не е подхванало. Контролните механизми на цялата страна не са сработили. Това е проблем и то огромен. Само прокуратурата си свърши работата. Но не щеш ли ни споделят: “Вие срутихте банката! ” и не престават да лъжат: в КТБ влезнали барети с маски…Следователи влязоха и не в банката, а в офисите на кухите компании, които я източиха. И какво, в случай че не беше се срутила КТБ? Щетата от източването й щеше да срути страната, тя нямаше да е 5-6, а 11- 12 милиарда лева От една страна споделят: за какво срутихте банката? От друга: за какво не дойдохте по-рано? Каквото и да направиш, все си отговорен. Това е част от специалността ни.

– Кожете повече за “корупционния привкус ”. Защо толкоз държавни компании са си държали парите в КТБ и то на 1%, а не на 7% рента? Така са си решили или някой им е наредил? За това има 24 обособени каузи, нали?
– Има доста каузи, множеството са в СГП. Аз мога да разясня единствено това, което внесохме в спецсъда. Корупционният привкус идва от свидетелски показания за сумите, плащани на политици, публицисти, спортисти и така нататък Което може и да не е закононарушение, а нарушаване на морала. Преценката за ангажиране на наказателна отговорност на спомагателни лица ще се прави по отделените производства.

– Не е ли закононарушение да взема плик с пари, с цел да лаская КТБ или да петня съперници на банкера?
– Според мен е по-скоро нарушаване на журналистическата нравственос. Не всичко се взема решение с наказателна принуда.

– Много пари са давани в пликове. Получателите им се появиха в лист, само че дори и публично неодобрение не получиха.
– Така е. У нас има някакво почитание към тарикатите, които съумяват да живеят на гърба на страната или да откраднат и да показват висок стандарт. Докато този нрав не се промени, няма да живеем в по-добра страна.

– Ще влезе ли Цветан Василев с присъда в пандиза, по какъв начин мислите? Или ще ви съкруши по закона “Магнитски ”, като получи от Съединени американски щати отбрана?
– И подсъдимият Василев е почтен до доказване на противното. Но в случай че аз персонално не имах вяра, че е направил закононарушение, нямаше да подпиша обвинителния акт. Ако не имах вяра, че ще спечелим, нямаше да се явявам по делото. Който мисли, че ще загуби, е изгубил преди да почне борбата. Василев няма по какъв начин да получи отбрана по закона “Магнитски ”. Той урежда наказания на Съединени американски щати във връзка с страни, лица и така нататък, а не протекция на хора, против които страна от Европейски Съюз е повдигнала обвиняване за присвоени пари. Не имам вяра този проблем да има развиване в Съединени американски щати. Но и да има, то не се отразява на процеса в България. Защитата спряга закона “Магнитски ” за да изкара подсъдимия Василев политически преследван. Защото това е единственото съображение на сръбските управляващи да откажат екстрадицията му. Василев се укрива от европейското правораздаване. Ако се притесняваше единствено от българското, щеше да се скрие в Германия или Франция, а не в Сърбия.

– Ще се извиним ли вечно с милионите, откраднати от КТБ? Над 70% от парите й са отпуснати като заеми на кухи сдружения и са несъбираеми, тъй като няма обезпечения за тях. Те са попаднали на разнообразни места – раздадени са в пликове и чувалчета, вложени са в бизнеспроекти. Дали ще има резултат от новоприетия Закон за вторичното плячкосване на КТБ?
– Не съм осведомен с него. Той е в региона на комерсиалното и банковото право, а аз съм експерт по наказателно право.

– Вие сте в този момент най-прочутият герой с корупцията измежду магистратите. Чух да ви назовават Корадо Катани.
– Това не е доста хубаво съпоставяне. Катани не беше магистрат и най-после го гръмнаха. А аз не съм самичък герой. Ръководител съм на екип следователи и прокурори, които са сплотени, имат вяра си един на различен, вършат това, което харесват и ще продължат не тъй като чакат признателност, а тъй като осъзнават, че то от дълго време трябваше да се направи. Аз просто изяснявам какво вършат, тъй като имам вяра, че правосъдната власт дължи пояснение на жителите, а и не го ли разбираем, все едно не сме го създали. Някои считат, че това носи популярност и е доста хубаво. Не е. То основава проблеми. И фамилни. Създава рискове. И врагове. Създава злоба и в гилдията ни дори. Който счита че славата е нещо прелестно, или има психологичен проблем, или не я познава.

Нашият посетител


Иван Гешев е роден 19.12. 1970 година Завършил право във Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) на Министерство на вътрешните работи (1994). Оперативен служащ в РПУ (1994-1995), пом. следовател (1995-1996) и следовател в столичното разследване (1996-2006), прокурор в районната и градската прокуратура на София (2006-2016). От август 2016 година е административен началник на Специализираната прокуратура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР