Задържането на член на персонала на консулството, турски гражданин, миналата

...
Задържането на член на персонала на консулството, турски гражданин, миналата
Коментари Харесай

Турция е издала заповед за арест на втори служител в американското консулство

Задържането на член на личния състав на консулството, турски жител, предходната седмица провокира дипломатическа свада, която прерасна и в прекъсване на визовите услуги на взаимен принцип. Анкара през днешния ден прикани Вашингтон да преразгледа решението си и оправда ареста. Поводът за задържането е съмнения за връзки с проповедника Гюлен, считан от Аnкара за подстрекател на опита за прелом предходната година.

Турция разгласи, че прекратява неотложно и дейно всевъзможни визови услуги за американски жители в турските дипломатически задачи в Съединените щати. Анкара добавя, че мярката визира визи на стикери, електронни разновидности и издавани на границата. Турското външно министерство привика представител на американското посолство и прикани за преустановяване на разногласието.

Ден по-рано американското посолство в Анкара съобщи, че карцерът на чиновник от американското консулство в Истанбул е принудил Вашингтон да преоцени решимостта на турската страна да подсигурява сигурността на американските дипломатически задачи и личен състав. За тази цел Съединени американски щати стопират издаването на не-имигрантски визи.
Абдулхамид Гюл - министър на правораздаването на Турция: Надявам се Съединените щати да трансформират решението си. Нашето външно министерство изследва въпроса, направи нужното изказване и отговори уместно. Това е юридически развой от компетенцията на турското правораздаване.
Анкара упорства Вашингтон да екстрадира турският свещеник в заточение Фетхулах Гюлен, който счита за подстрекател на метежа. Той отхвърля обвиняванията. Турската страна желае и Берлин да екстрадира турски жители, потърсили леговище в Германия. В турски затвор попаднаха няколко германци, а по-рано и американски свещеник. Германия предизвести жителите си да не пътуват до Турция, не е изключена и такава реакция на Вашингтон.
Хасан Йълдъръм - гражданин на Анкара: Съединените щати направиха неточност. Нашата страна е членка на НАТО, другарска страна, сбъркаха със прекъсването на визите.
Дипломатическата рецесия докара до спад на главния турски борсов показател с над 4 %, турската лира се обезцени по отношение на $ с повече от 2,5 на 100. Акциите на " Търкиш Еърлайнз " поевтиняха с 8,5 %. Опцията за връщане на билетите е годна за пътуващите с турски и американски паспорти в двете направления сред 12 и 31 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР