Задържаната цяла смяна митничари от ГКПП Калотина искали такса почерпка

...
Задържаната цяла смяна митничари от ГКПП Калотина искали такса почерпка
Коментари Харесай

По 50 евро на шефа струвала митничарска смяна на Калотина

Задържаната цяла промяна митничари от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " желали такса " почерпка " при влизане в рамките на страната. Подробности за разрушената незаконна група даде представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг.

Парите били желани от митнически инспектори и гранични служители на реда, с цел да не правят физически надзор на товара , инспекция посредством рентген или щателна инспекция.

Милева ги уточни като " членове на група " и изясни, че са получавали пари от турски и български жители, влизали на територията на България в случаите на превоз на хранителни артикули. Искането на подкупите ставало непосредствено, посредством мимики и жестове. Средно от 800 до 1 000 евро се събирали от длъжностните лица на промяна. Всеки митнически контрольор заделял по 50 евро и предавал на началника на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " . Сумата била закрепена без значение какъв брой се събирали.
 Шефът на Граничен контролно-пропусквателен пункт
Шефът на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " е измежду арестуваните митничари

Арестувани са над 30 души

Престъпната група имала строго построена пирамидална конструкция. На върха стоял началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични служители на реда. Имало подавани сигнали както от турски, български и сръбски жители за настояването на рушвет от страна на митническите чиновници от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ".

Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се прибирало ресто. В хода на следствието били събрани доказателства, че незаконната група работила от началото на 2019 година Общо 20 души са привлечени към наказателно произвеждане, като измежду тях е началникът на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " . Повдигнати са обвинявания и на 15 митнически инспектори и на 4-ма чиновници дирекция Гранична полиция.

При претърсванията и изземванията са конфискувани разнообразни банкноти - лв., евро и турски лири, само че и наркотични субстанции, муниции и митнически пломби.
 Арестуваха цяла промяна митничари на граничния пункт
Арестуваха цяла промяна митничари на граничния пункт " Калотина "

Има задържани и граничари

Единственият метод хората да преминат пункта, без да платят, бил да прелетят.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров даде образец с наказани митничари по сходни случаи.

Припомняме, че една от последните такива огромни интервенции на граничен пункт беше през юни 2017 година, когато пък бяха задържани съвсем всички митничари на " Кулата ". Тогава акцията бе водена от Иван Гешев, който в този момент е основен прокурор. Преди години редовно такива залавяния имаше на Свиленград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР