Задължителната такса от 30 лева за пазене на място в

...
Задължителната такса от 30 лева за пазене на място в
Коментари Харесай

Отпада високата такса за детска градина в София, ако детето отсъства

Задължителната такса от 30 лв. за бранене на място в детска градина в София, в случай че в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събирането на сумата е анулирано с решение на Върховния административен съд от 13 ноември 2019 година. То е дефинитивно и не предстои на обжалване. Така таксата за детска градина в столицата, която е 60 лв. на месец, към този момент ще зависи от броя визити на детето.

При приблизително 22 работни дни месечно това значи, че в месец, в който детето не е посещавало всеки ден градина, родителите ще дължат по 2,7 лв. на ден. Преди това те бяха задължени да заплащат половин такса - 30 лв., даже и детето да не е стъпало въобще на градина. Родителите не заплащат никаква такса, единствено в случай че детето е било болно или се е наложило да отсъства по фамилни аргументи. Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е избрана, без да се въздейства от посещаемостта на децата и действителното й прилагане.

В решението се показва, че това опонира на Закона за националната култура и на Закона за локалните налози и такси.

Постановлението на съда визира обаче единствено таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите заплащат за посещаване в частни заведения.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР