Задължителна военна пропаганда. Така започва новата учебна година в Русия.

...
Задължителна военна пропаганда. Така започва новата учебна година в Русия.
Коментари Харесай

Военната пропаганда в руските училища вече е задължителна. Как може да се избегне

Задължителна военна агитация. Така стартира новата образователна година в Русия. Ако до момента " патриотичните " уроци бяха заобиколими, това става все по-трудна работа. Има ли въпреки всичко излаз?

Паравоенна агитация и " уроци по национализъм " за възпитаници, родители и учители. Това ще донесе новата образователна година в Русия.

Нови " Беседи за значимите неща " са включени в предмета Начална военна подготовка от наложителната стратегия.

Учебниците по история включват глави за " специфични военни интервенции ", както в Русия назовават войната в Украйна, а " новите райони " - евфемизъм, признат от съветските управляващи за окупираните украински територии - към този момент са част от контурните карти по география.

Всички тези нововъведения са наложителни - по шест предмета съветските учебни заведения без изключение минават към Федералните съществени просветителни стратегии.

Казано по-просто, към този момент няма да е допустимо да се саботират " патриотичните уроци ", учителите не могат да не проведат този или оня урок, нито да се отклонят от тематиката или образователната стратегия, утвърдена от Министерството на образованието на Русия.

Има ли въпреки всичко някакъв късмет в тези условия децата да бъдат защитени от пропагандата? Кой е по-податлив на нея - гимназистите или по-малките възпитаници? Какво могат да създадат родителите и учителите, които не са съгласни с милитаризирането на детството и възхвалата на войната?

Рускоезичната телевизия на Радио Свобода попита преподавател и психолог.
Критичното мислене в гимназията и междинното учебно заведение
Даниел Кен , началник на публичната организация Алианс на учителите, сподели, че пропагандата има по-слабо влияние върху учениците в гимназията. Те могат да потърсят различни източници на информация, до момента в който учениците от 5 до 9 клас са по-застрашени.

" Ясно е, че когато някои по-съвременни събития, политически и идеологически оцветени, се дават в по-млада възраст, когато по справедливи аргументи има по-малка дарба за сериозна оценка на информацията, става дума за политическа задача ", сподели той.
Можем да научим детето да мисли сериозно, освен това - би трябвало да го правимДаниел Кен, преподавател
По думите му в междинното учебно заведение към този момент е допустимо детето да проучва събитията, с цел да може да си сформира мнение за изказвания, чути в учебно заведение.

" Можем да научим детето да мисли сериозно, освен това - би трябвало да го вършим. Това ще му помогне освен да се опълчи на пропагандата, само че и на доста неща в живота ", сподели той.

Невъзможно е да се дефинира до каква степен децата на възраст от 10 до 15 години фактически са повлияни от държавната агитация.

" Изпратиха ни аудиозапис, изработен по време на уроци, в 8 или 9 клас, когато учителят приказва някакви нелепости. И се чува от смеха, от някои къси реплики в класа каква атмосфера има, че всички схващат какви нелепости са това ", сподели той.

Но като цяло не може да се оцени на какъв % от децата въздейства пропагандата.

В същото време острият напън от родители и гледната точка, противоречаща на формалната държавна политика, могат да навредят на детето, споделя психологът Анастасия Рубцова.

Проблемът е конфликтът с образованието като система, която приспособява детето към обществото. Ако родителите приказват неща, които са в прорез с формалната теория, за детето става доста мъчно.

" Как ще издържи изпитите? Какво ще каже на учителите? То рискува да се окаже в ситуацията на заточеник. Рискува да попадне в обстановка на дезадаптация ", сподели психологът.
Важно е истината да добавя, не да опонира на действителносттаАнастасия Рубцова, психолог
" Не споделям, че би трябвало просто да скръстим ръце (...). Но би трябвало да разберем, че когато се опитваме да " втълпим " на детето следващата истина, тя би трябвало по някакъв метод да добавя действителността, която съществува към него ", прибавя тя.

По думите ѝ е значимо истината да добавя, не да опонира на действителността.
На 7 - 9 години няма по какъв начин да се противопоставиш
В учебниците за началното учебно заведение към момента няма уроци за войната. Но акциите за събиране на дарове за " бойците от специфичните интервенции " и пощенските картички до фронта участват в живота на учениците от предучилищна възраст и началното учебно заведение.

Според Даниел Кен сходна агитация е доста по-успешна от директните разкази за войната.

" Пропагандата в учебните заведения е по-успешна в по-малките класове. Децата са включени в други форми на директна поддръжка за войната: събиране на пратки, писане на писма и така нататък ", сподели той.

Невротизиращо за децата е в случай че има конфликт на родителското говорене с това на обичания преподавател, счита Кен.

Това е възрастта, в която родителят е огромен престиж, само че учебното заведение също е престиж.

" Ако се опитате да втълпите на едно малко дете две противоречащи си истини по едно и също време, ще получите шизофрения ", сподели Анастасия Рубцова.

Освен това на тази възраст детето споделя в учебно заведение това, което родителите му споделят у дома. И в последна сметка родителите се оказват в риск от наказателно или административно гонене.
Как да се сведе до най-малко контактът със системата
Анастасия Рубцова счита, че най-хубавият метод за предотвратяване от учебната агитация е да се сведе до най-малко контакта със системата.

" Децата не обичат доста учебниците, децата обичат всевъзможни извънкласни действия, тъй че постоянно има опция да се изберат клубове, спортни секции, групи по ползи - места, които са по-съвместими с родителските полезности ", сподели тя.

Миналата образователна година, когато в учебните заведения беше въведено " Говорим за това, което е значимо ", Алиансът на учителите н Русия популяризира пример на декларация за родителите, които да освободят децата от тези беседи.

Но при новите наложителни учебници, " предпазени " от наложителния темперамент на образователните стратегии, писането на декларация няма да помогне.

Даниел Кен подсказва законова опция да се избегнат пропагандните уроци. Тя съществува в закона за образованието, съгласно който родителят може да избере смесена форма на образование - дневна и фамилна.

Според закона без значение от аргументите родителите имат право да съгласуват с учебното заведение така наречен самостоятелен учебен проект.

" Можете просто да разгледате уроците, които не желаете детето ви да посещава, и да се споразумеете в този проект детето да учи такива тематики по такива предмети в границите на фамилната форма на образование ", сподели той.

Възможно е обаче учебните заведения да се опълчват. Алиансът на учителите ще предложи формуляр за родителите и ще види по противоположната връзка дали той работи,.

Психологът Анастасия Рубцова счита, че измененията няма да останат задълго в учебните заведения.

" През тази образователна година би трябвало да се приспособяваме към една действителност, през идната образователна година съм сигурна, че действителността ще бъде друга и ще би трябвало още веднъж да се приспособяваме към нея ", сподели тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР