Задължителна резервация, квота за броя на посетителите, временно и дори

...
Задължителна резервация, квота за броя на посетителите, временно и дори
Коментари Харесай

Свръхтуризмът: Квоти за брой посетители и затваряне на обекти

Задължителна резервация, квота за броя на посетителите, краткотрайно и даже цялостно затваряне. Много туристически обекти по света постановат от време на време фрапантни ограничения, с цел да лимитират следствията от всеобщите визити, които ги задръстват и им нанасят вреди, написа Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс Прес.

Резервация за Националния парк " Каланк "

Националният парк " Каланк ", ситуиран в югоизточната част на Франция, изисква резервация за достъп до залива Сюжитон, застрашен от ерозия. От 2022 година достъпът е стеснен до 400 души дневно през лятото, до момента в който преди този момент 2500 души можеха да се " натикат " в това тясно скалисто пространство.

Паркът обмисля също и да ограничи посещаемостта на Фриулските острови, ситуирани против Марсилия.

Отново по крайбрежието на Средиземно море остров Поркерол в националния парк Пор-Кро лимитира броя на посетителите до 6000 души в разгара на лятото.

Подобна мярка е призната и в региона Бретан, където Ил-дьо-Бреа лимитира за първи път притока на туристи до 4700 души дневно през седмицата за интервала от 14 юли до 25 август.

Копия на пещерата " Ласко "

Открита през 1940 година в Югозападна Франция, пещерата " Ласко ", която изобилства с рисунки от праисторическата ера, е затворена за гости от 1963 година Тълпите туристи и ограниченията за облекчение на достъпа до пещерата са дестабилизирали трайно обекта, застрашен от гъбички и мухъл.

Три копия, основани сред 1983 и 2016 година, въпреки всичко разрешават туристите да се любуват на този обект, който е вписан от 1979 година в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Ограничения за круизни кораби

Два круизни кораба дневно с най-много от 4000 пасажери във всеки от тях. Емблематичен образец за свръхтуризъм, хърватският град Дубровник, наименуван " перлата на Адриатическо море ", е лимитирал от 2019 година идващите по море в уличките на средновековния си град, наводнени от почитатели на сериала " Игра на тронове ".

Една от най-популярните испански туристически дестинации - остров Майорка, който е част от Балеарските острови, също лимитира от 2022 година акостирането на кораби до крайбрежията му до най-много 3 круизни кораба, от които единствено един " мегалайнер ". Мярката е въведена за период от пет години. Съседният остров Минорка пък ще ограничи достъпа на коли.

Амстердам също добави към дългия си лист от ограничения против всеобщия туризъм признатото предходната седмица предложение за затварянето на огромен терминал за круизни кораби в центъра на града.

" Измервателен апарат " на плажа

В Тайланд райският плаж Мая Бей на остров Кох Фи Фи Лей бе затворен сред юни 2018 година и януари 2022 година, за бъде направено изцяло възобновяване на кораловите рифове

Увековечен през 2010 година във кино лентата " Плажът " с Леонардо ди Каприо, мястото бе безусловно опустошено от години на всеобщ туризъм. До 6000 души на ден са образували същинско стълпотворение на дългия 250 метра плаж, предизвиквайки същинска екологична злополука - мощна ерозия и увреждане на коралите. Плажът още веднъж е отворен за гости, само че с стеснен потенциал за визити.

Билети за влизане във Венеция

Налагането на налог за еднодневно посещаване: това е планът, който бе отлаган няколко пъти, само че Венеция твърдо желае да го реализира.

Този налог, който се заплаща онлайн и се ревизира посредством QR код за достъп до града, ще коства от 3 до 10 евро според от броя на посетителите.

Венеция към този момент ограничи достъпа до лагуната си за големи круизни лайнери, защото вълните, които се образуват при прекосяването им, унищожават основите на града и заплашват нежната му екосистема, съгласно екоактивисти и бранители на културното завещание.

Ограничен достъп до Мачу Пикчу

Истинска главоблъсканица за перуанските управляващи, които неколкократно лимитираха посещаемостта, градът на инките Мачу Пикчу, изложен на " остатък от гости ", бе подложен под наблюдаване от ЮНЕСКО през 2011 година

Понастоящем до него имат достъп към 4000 гости на ден.

Призив за планината Фуджи

Друг обект, станал жертва на триумфа си, е планината Фуджи, резервациите за която за нарастнали неимоверно след свалянето на рестриктивните мерки за КОВИД-19. Местните управляващи бяха принудени да вземат ограничения през юни, с цел да лимитират напора до най-високия връх в Япония, който е наличен единствено през лятото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР