Задълбочаващият се проблем с недействителните бюлетини на избори се дължи

...
Задълбочаващият се проблем с недействителните бюлетини на избори се дължи
Коментари Харесай

Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

Задълбочаващият се проблем с недействителните бюлетини на избори се дължи на първо място на грешките при гласуването с преференции. Такова изказване прави Централната изборна комисия (ЦИК) в своите оферти за рационализиране на изборното законодателство, които съпровождат отчета й за извършените през 2019 година избори.

Невалидните гласове, подадени за общински съветници на първия тур на локалните избори м.г., са 466 077 или 15.1% от общо пуснатите 3 089 045 бюлетини, демонстрират данни на Института за развиване на обществената среда. В тази връзка, голям брой организации, в това число и Общественият съвет към ЦИК, са призовавали неведнъж изборните комисари да се направи разбор на недействителните бюлетини , с цел да стане ясно какви са аргументите за големия им брой. От комисията обаче безмълвно отхвърлят да го създадат, а вместо това голословно хвърлят виновността върху преференциалното гласоподаване.

 

ВИНОВНИКЪТ СПОРЕД ЦИК

" Възможните аргументи за огромния брой регистрирани в разбора недействителни бюлетини в изборите за общински съветници са няколко. Основната причина е отбелязване от гласоподаватели на преференция за избран претендент, без да е гласувано за партия или коалиция " , показват от ЦИК. Единственото индиректно доказателство, което дават за това обвиняване, са заключенията на движимости лица, назначени от съдилища, в които са се разглеждали тъжби против резултатите на локалните избори. Това обаче не е задоволително – става въпрос за малцина правосъдни каузи, по които не може да се съди за цялостната картина в страната. Че няма изрично доказателство е явно от изрече на ЦИК – приказва се за " вероятни аргументи ", другояче казано, вършат се догадки и догатки.

Изборните комисари обаче внимателно отхвърлят да се произнесат дали да се резервира преференцията или да се анулира, каквито политически замисли е имало в предишното. Вместо това упорстват да им се дадат повече пълномощия по редица аспекти на изборния развой, в това число и бюлетините.

 

ЖЕЛАНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ

От комисията настояват, че Изборният кодекс се произнася по доста въпроси, които трябвало да се уреждат не в самия закон, а с решения на самата ЦИК. " Прекомерната наредба и въвеждането на голям брой ограничавания и на съответни императивни условия... не води до възстановяване на изборния развой, а по-скоро пречи. "

Тези дефекти на кодекса, считат в ЦИК, се отразяват и на бюлетините, условията за които били прекомерно в детайли написани. Затова оферират на депутатите кодексът да съдържа единствено общи правила, а на комисията " да се даде пълномощие да дефинира реда и детайлите, свързани с визуализацията и наличието на бюлетините. "

Освен това комисарите настояват, че кодексът не им разрешава да работят преди да бъде плануван вотът. Затова желаят пълномощия да приготвят избори и да излизат с решения " целогогодишно и по време на целия си мандат ".

 

НЕЖЕЛАНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ

Има и отговорности, от които ЦИК желае да се отърве, тъй като счита за " несвойствени ". На първо място, комисарите сочат пълномощия от организационно-технически темперамент – установяване на формата и структурирания електронен тип на описите, издание на лист с номерата и адресите на изборните секции в изборните региони и броят на гласоподавателите в тях и други

Искат да бъдат освободени и от активността по определяне на административни нарушавания и налагане на санкции . Става въпрос за нарушавания на възбраните за предизборна пропаганда, издание на социологически сондажи в изборния ден и други От комисията показват, че сега по едно и също време сформират актове и санкционират, до момента в който законът изисква тези действия да се правят от разнообразни длъжностни лица.

 

ПО-МАЛКО ПРОЗРАЧНОСТ

Оказва се, че изборните комисари са недоволни от обстоятелството, че законът ги задължава да излъчват в действително време в интернет своите съвещания . " Тази мярка е несъответствуваща за държавен орган, който взе участие в конституирането на централните и локални органи на държавна власт, както е несъразмерна и без практическа стойност. Това законодателно позволение единствено пречи на работата на комисията, препятства по-задълбочената подготовка и разискване на работните материали преди внасянето им за решение, води до приемане на незадоволително разисквани решения, като по-скоро единствено удължава ненужно съвещанията и ги прави неефективни, което, уверени сме, не е била задачата на законодателя ", настояват членовете на комисията.

 

ОПРОСТЯВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ

Законът съдържа условие недействителните гласове да се разпределят по кандидатски листи в секционните протоколи . По този метод публиката разбираше какъв е " приносът " на всяка партия за хвърлените в кошчето бюлетини. ЦИК обаче прави оценка условието като " неработещо " и желае премахването му, защото нямало отношение към изборния резултат. Комисарите привеждат даже аргумента, че някои секционни комисии въобще не си правели труда да разпределят тези гласове, а вписвали нули . И настояват, че записаните в протоколите данни " се разграничават толкоз доста от действителните данни, че единствено могат да доведат откривателите на недействителните гласове до неправилни заключения " - без да кажат въз основа на какво вършат този извод.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР