Задълбочава се кризата с дървата и пелетите. Хората, които се

...
Задълбочава се кризата с дървата и пелетите. Хората, които се
Коментари Харесай

Кризата с дървата и пелетите: Високи цени и дефицит по складовете

Задълбочава се рецесията с дървата и пелетите. Хората, които се отопляват на твърдо гориво, се оплакват от високи цени и недостиг по складовете. А в Югозападна България започнаха и измами - мними търговци лъжат хората, че против предплатено възнаграждение ще им доставят на дърва за огрев.

Само в последния месец десетки тъжби идват в офиса на омбудсмана Диана Ковачева. Оплакванията са, че цените на твърдото гориво са високи, а се намира и все по-трудно.

" Преди 2 години е имало понижаване на добива на дървесина с към 17%, макар че през този месец август с 20% е повишен този рандеман, което би следвало да компенсира ", съобщи проф. Диана Ковачева, народен омбудсман.

От Комисията за защита на конкуренцията показват, че измежду аргументите за високите цени е огромното търсене и повишаването на електрическата енергия за преработващите предприятия. Ковачева обаче упорства да се ревизира дали няма и далавера.

" КЗП да стартира инспекции по складовете, с цел да ревизира документите, наличностите и дали по някакъв метод не се нарушават правата на потребителите по отношение на тези фрапантно високи цени ", сподели още Диана Ковачева.

Друг проблем се появи в Югозападна България - мними търговци се показват за горски чиновници и събират предплатено пари, с заричане да доставят дърва за огрев на жертвите.

" Човек, представящ се за чиновник на горското е изискал от лицето предплатено 300 лева за дърва. Гражданинът му е дал парите и след към 2 часа очакване се е обадил на 112 ", сподели Недко Ангелов - кмет на село Покровник.

Дървата за огрев от държавните предприятия постоянно са съпроводени с електронен превозен билет и фактура с прикрепена касова записка, изясняват от Югозападното държавно дружество. А омбудсмана желае с новия бюджет да се плануват обезщетения и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. И припомня, че срокът за подаване на претенции за енергийна помощ е до 31 октомври.

По тематиката работиха: Светозар Костадинов и Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР