Задачите на здравеопазването трябва да се разбират не като действия

...
Задачите на здравеопазването трябва да се разбират не като действия
Коментари Харесай

Консилиум за майка България

" Задачите на опазването на здравето би трябвало да се схващат не като дейности по поддържане на здравето (?), само че като работа по повишение качеството на живот на популацията и продължителността на живота ". Под тази идея от некадърно опълчени категории - " здраве " и " качество и дълготрайност на живота " - се вършат опити да се наложи непременно непрофесионално умислен бюджет и нова здравна система. Нещо повече. Вицепремиерът Томислав Дончев акцентира, че " Когато стартираме преустрояване (само по себе си това е израз на храброст от страна на министър Ананиев), би трябвало да мислим с 10 или 20 години напред, тъй като сходни промени се потвърждават във времето. " Само че обществеността: здравна и гражданска, има няколко въпроса. Не е ли така наречен преустрояване просто една непросветеност, довела до нелепост, и като мислим с 20 години напред, за какво не мислим за през днешния ден?

И с цел да отговорим на тези и на доста други въпроси, събрахме и предлагаме на читателите

мнението на експерти

с тяхната способена оценка, която не е по никакъв начин възторжена.

Български лекарски съюз: "...БЛС не може да остане безучастен към тазгодишния метод за смяна на основни законови актове, касаещи цялостната правна наредба на здравния бранш през Закона за бюджета на НЗОК... Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите посредством обществено разискване и правене на оценка на въздействието, опонира на главните правила на правовата страна и крие риск за вярното действие на здравната система. "

Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България: "...Цифрите недвусмислено демонстрират, че общественото говорене от страна на институциите за акцент върху извънболничната здравна помощ не е подкрепено със съответни дейности... Думите на НЗОК и Министерство на здравеопазването са радикално разнообразни във връзка с бюджета... Резултатът е официално присъединяване във официални договаряния, които касаят единствено числа... "

Националното съдружие на частните лечебни заведения: "...Отново излагаме своето изрично противоречие с въведеното преди три години лимитиране на медицинските действия. Разпределението на средствата по квоти на обособените лечебни заведения е в нарушаване на главен парламентарен принцип и на условията на Закона за защита на конкуренцията. Определянето на бюджети на лечебните заведения потиска тласъците за развиване и възстановяване качеството на здравната помощ и лимитира правата на пациента на свободен избор на болница на територията на цялата страна - право, издигнато в принцип със Закона за здравното обезпечаване... Възразяваме напълно против плануваното в закона условие за пререгистриране (прелицензиране) на всички лечебни заведения. Това съгласно нас е изцяло голословно и изцяло ненужна административна процедура ".

Бившият омбудсман Мая Манолова: " Общите разноски за опазване на здравето, като % от брутния вътрешен артикул, се резервират на равнищата от последните десетилетия, което значи, че от тази позиция не може да се чака значима смяна в един от най-големите проблеми, обвързван с извънредно високите равнища на доплащане на здравна помощ от пациента. Това води до мощно ограничение на достъпа до здравна помощ, изключително на популацията с ниски приходи. "

Проф. Григор Димитров - здравен и обществен специалист: "...Финансовият проблем в здравната система, въпреки и значим, сега не е решителен. Кризата в здравната система не е на първо място финансова, а управническа и организационна. Липсва професионален здравен мениджмънт в системата и в случай че тази липса ускорено не се преодолее, то всевъзможни финансови маневри и операции ще бъдат със подозрителен резултат... ".

Д-р Илко Семерджиев - някогашен здравен министър: "...От структурата на непубличните разноски се вижда, че всички изходни данни на Ананиев са погрешни, което прави и предложенията му несъответстващи - това ме кара да мисля, че ни вкарват в спор, зад който не се крият законни цели, а частни ползи... "

Световна банка: " Знаем, че няма съвършени решения за здравеопазните структури. Виждаме, че у вас здравната система е болна, само че дали лекуването е единствено посредством смяна във финансирането, не би трябвало ли да се постави акцент и върху самата активност?... "

Консилиума приготви доктор Гео Нешев
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР