Зад въоръжени пазачи, бронирани врати и коридори от подсилен бетон

...
Зад въоръжени пазачи, бронирани врати и коридори от подсилен бетон
Коментари Харесай

Венцес Касарес крие милиарди в бункери

Зад въоръжени пазачи, бронирани порти и коридори от заздравен бетон са ситуирани криптирани компютърни сървъри, свързани към... нищо. Предназначението им е да съхраняват ключовете за "пътя " към голямо цифрово благосъстояние.

Съоръженията има прохождащата компания Xapo на аржентинския бизнесмен Венцес Касарес. В продължение на няколко години той убеждавал милионери и милиардери от Силициевата котловина, че Bitcoin е международната валута на бъдещето и по тази причина те би трябвало да си купят от нея и да му я поверят за предпазване. То се реализира във верига от подземни сейфове, ситуирани на пет континента, в това число и в швейцарски боен бункер.

Никой не може да каже какъв брой тъкмо дигитален кеш е "подслонен " в хранилищата на Харо. Предположенията са, че става въпрос за Bitcoin за към 10 милиарда щ. $ - по груби сметки. Дори за пъстроцветния свят на криптовалутите скривалището е удивително, тъй като съхранява към 7% от международното предложение на Bitcoin. Което значи, че Харо с нежната си възраст от единствено четири години има повече "депозити ", в сравнение с 98% от жестоко пресметното 5670 банки в Щатите. Но като настойник регулирането му е друго. Швейцарското отделение да вземем за пример е под надзора на саморегулиращата се Асоциация за стандарти на финансовите услуги, чиито членове удостоверяват, че активността му дава отговор на наредбите против прането на мръсни пари. Харо обслужва клиентите си в Съединени американски щати посредством корпорация в Делауеър, която е записана в мрежата за битка с финансовите закононарушения към щатското министерство на финансите и е лицензирана в няколко щата.

Сред консултантите на охранителната компания са някогашният американски финансов министър Лари Съмърс, някогашният основен изпълнителен шеф на "Ситигруп " Джон Рийд и създателят на "Виза интърнешънъл " Дий Хок - "представителство ", което е жизненоважно за триумфа на Харо. Компанията разчита и на лични сили за привличането на институционални клиенти. Директорът й Тед Роджърс е избрал Пийтър Наджариан - деец в региона на комерсиалните покупко-продажби с активи на разрастващите се пазари от "Ю Би Ес груп " и "Роял бенк ъф Скотлънд груп ", да следи "зарибяването " на вложители. Между тях са пенсионни фондове, частни банки, мениджъри на активи, фамилни офиси и хеджингови фондове. Сред милиардерите, подкрепящи Харо, са също съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман и някогашният търговец от Уолстрийт Майк Новограц, който е в развой на основаване на лична комерсиална банка с криптовалути.

В Харо изваждането на Bitcoin от хранилището лишава близо два дни. Фирмата ревизира самоличността на клиента и достоверността на настояването му, преди да подпише ръчно транзакциите с частните ключове от голям брой локации на сейфове. Изисква се утвърждение от три обособени бункера за оторизирането на която и да била интервенция. Компанията предлага на потребителите и опция за покупка и продажба на Bitcoin и е основала първата дебитна карта за харчене на цифровите пари.

Първото предписание за притежателите на Bitcoin е да съхраняват по сигурен метод частния ключ - код, който разрешава да се харчат монетите. Ако крадци го разкрият, те могат да лишават целия размер на инвестицията за секунди - без никаква вяра за възобновяване й. Поставянето на ключовете на устройство, обвързвано с интернет, е по едно и също време комфортно и пагубно - хакерите без проблем могат да ги получат от разстояние. Най-популярната опция се назовава "студено запазване " - слагане на ключа в устройство офлайн, каквото е да вземем за пример флашката. Това също крие опасности - хакерите "залагат клопки " на компютрите за достъп до този тип устройства незабавно откакто те се включат в мрежата. По-старомодните нарушители избират кражбите от жилища и отвличанията. Което принуждава едри притежатели на Bitcoin да крият самоличността си, да укрепват къщите си и да вземат уроци по самозащита.

Решението на Харо е да "заравя " устройствата за студено предпазване в планински региони и под пластове от електронни отбрани.

Касарес е трансформирал налагането на Bitcoin в задача на живота си. Роден в овцеферма в един от далечните региони на Аржентина - в Патагония, той нееднократно е понасял ударите на инфлацията в младостта си. Това го принудило да основе поредност от прохождащи компании в областта на финансовите технологии, които му донесли милиони, преди да се посвети на Bitcoin. За задачата продал 75% от "Патагон " - латиноамерикански уеб страница за финансови услуги, за 529 млн. щ. $ през 2000-а, а 13 години по-късно и различен "новак " - "Лемън " - за 43 млн. $. Дотогава към този момент бил наедрял притежател на обичаната си цифрова монета.

Мощният ценови растеж на Bitcoin през последните години предизвикал раждането и на конкурентни криптовалути като Ethereum и Ripple, които към този момент имат пазарни оценки за милиарди долари. "Харо " обаче съхранява единствено Bitcoin, тъй като притежателят му има вяра само в триумфа на тези цифрови пари - догматизъм, отблъснал доста клиенти, поискали от компанията да пази конкурентни криптомонети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР