Зад сериозното име на Калия Калъчева е застанала ефирно Кая,

...
Зад сериозното име на Калия Калъчева е застанала ефирно Кая,
Коментари Харесай

Air On Wood – една изложба на Калия Калъчева

Зад сериозното име на Калия Калъчева е застанала ефирно Кая, както я назовават приятелите й, и  – последната й галерия, която можете да разгледате в изложба „ Нюанс “ до 16 декември.  Кая е друга във всяка своя серия, само че в това време в никакъв случай не можете да сбъркате почерка й. А да имаш почерк на 30, е впечатляващо. Част от него е динамичността на търсенето – нищо не убягва на погледа й. Недостатъкът е опция, нова посока. За Air On Wood минусът е в действителност недостиг – концепциите се раждат, когато открива, че е не запомнила платната си за изобразяване. И като в онази история на Пикасо – когато нямам повече синьо, поставям алено, когато Кая се оказва без платно, стартира да рисува върху дърво.

Кая е градско момиче до последния щрих на четката. Но в случай че до момента градските пейзажи бяха наситени с човешки артикул, в Air On Wood тя го „ изрязва “ и оставя пространството на въздуха и светлината.

Кая през днешния ден и във всичките си изложения до момента е за тези, на които нашият град им отеснява. Онези, които желаят да отскочат до Tate Modern, Centre-Pompidou или МоМА. 

Калия Калъчева е родена през 1986 година в София. Има магистърска степен по живопис от Националната художествена академия. През 2011 година печели Наградата за млад живописец с обещаващо развиване на фондация „ Едмонд Демирджиян “. През 2012 година е измежду шестимата създатели, номинирани за премията МОСТ. През 2014 година Калия печели резидентската стратегия на Cite Internationale des arts в Париж, Франция. През 2017 година печели особено самопризнание в състезанието „ Жените в изкуството “, Орландо, Флорида. Нейни картини са част от сбирките на Центъра за изкуство „ Хуго Вутен “, Imago Mundi – колекция Лучано Бенетон, Италия, и Национална художествена изложба в София.

Повече от Калия Калъчева можете да видите на .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР