Зад енергийния рекет на Москва се крият дългосрочни интереси на

...
Зад енергийния рекет на Москва се крият дългосрочни интереси на
Коментари Харесай

Пламен Ралчев: Кремъл цели политически дискомфорт в ЕС, в България вече е постигнат

" Зад енергийния рекет на Москва се крият дълготрайни ползи на Кремъл да дестабилизира Европейски Съюз , да наруши единството сред страните в него и най-много - да подклажда публично неодобрение поради цените и инфлацията, което ще основава политически дискомфорт в Европа за неопределен срок. Такъв  политически дискомфорт към този момент съществува в България от предходната година. Това също можем да го преглеждаме като вписано в съветските стратегически ползи "

Този коментар направи пред БНР доцент Пламен Ралчев, учител по интернационалните връзки в УНСС. Той добави:

" Енергийната взаимозависимост на Европа от Русия е от 20 години. Сега тя се трансформира в рекет....  Този енергиен рекет, който Москва упражнява на Европейски Съюз и не е ясно какъв брой дълго ще продължи, вероятно ще наложи смяна на някои от енергийните ни привички . Търсенето на краткотрайни решения от страна на Европейски Съюз ще дават доста краткосрочни резултати ". 

Според него раздвоеността по отношение на Русия, която се следи у нас, а и в някои от страните в Европейски Съюз, демонстрира, че са налице всички признаци, че европейското единение към този момент е разрушено и то по подобен значим въпрос, какъвто е политиката във връзка с Кремъл .

" Конфликтът в Украйна ще бъде уморителен и съзнателно ще бъда поддържан дълго. Руснаците са потвърдили, че могат да устоят дълго време на неподходящи условия и това тях няма да ги тормози . Дали обаче европейците ще могат да устоят дълго време на сложен живот, това е отговорът, който в Кремъл желаят да получат ", акцентира анализаторът.

Той позволи Украйна да стане изкупителната жертва в енергийните връзки сред Русия и Запада.

" Нека не забравяме, че нещата са доста по-сложни и с изключение на спора в Украйна, напрежение се следи и на юг.... Поведението на президента Ердоган в Сирия, Източното Средиземноморие, а в последните дни има индикации за възходящо напрежение с Гърция, може да е фактор, което в допълнение да утежни обстановката, тъй че енергийната рецесия да ни се стори нещо малко, видяно на фона на това какво още по-лошо би могло да се случи.  Студената зима може да се окаже, че не е единственото главоболие, което ни следва " , каза доцент Ралчев и разяснява, към този момент виждаме възходящия мигрантски напън от Турция.

По думите на доц. Пламен Ралчев оценката на политиката на Русия ще е решаващият фактор, който би предопределил резултата от идните предварителни избори :

" Т.нар. лагер на симпатизиращите на Русия и лагер на заклеймяващите я. Това е стратегическият въпрос на тези избори - дали ще се оформи болшинство, което да поведе България в някаква посока, или ще продължим с тази обичайната колебливост, която имаме у нас във връзка с Москва. Газовият въпрос е част от по-големия въпрос ".  

Според анализатора изборите на 2 октомври надали ще дадат отговор на този въпрос и предвижда след тях да има и последващи

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Пламен Ралчев в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл.
По обявата работи: Наталия Кръстева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР