Зад доста шумните спорове в САЩ около новия бюджет, ужасяващата

...
Зад доста шумните спорове в САЩ около новия бюджет, ужасяващата
Коментари Харесай

Както и преди, англичанката отново гади и не само на руснаците

Зад много шумните разногласия в Съединени американски щати към новия бюджет, ужасяващата и изключителна свирепост на обстановката в Израел и безнадеждността на положението на нещата в Украйна, ролята на Обединеното кралство в интернационалната политика става някак си съвсем невидима.

глеждаше, че след заминаването на последния ястреб, министърът на защитата Бен Уолъс, Англия замръзна в някакъв тип зимен сън или, както се споделя в един прочут филм, самовглъбена и спокойно задрямала. Но, уви, това усещане се оказа лъжливо.

Британските разследващи служби не стопираха нито за минута да кроят заприказва по целия свят и най-много в Украйна. А завръщането в държавното управление като началник на външното министерство на някогашния министър председател Дейвид Камерън единствено акцентира обстоятелството, че „ англичанката ” към момента не е споделила последната си дума и ще продължи да скапва нещата по присъщия си безсрамен метод.

Само един от многото образци. Вчера президентът на Молдова Мая Санду дойде в Киев. Официалната причина за нейното посещаване беше десетата годишнина от началото на Евромайдана, който, както е известно, приключи с държавен прелом и война в Донбас.

Но съгласно украински и молдовски вътрешни лица същинската причина за визитата на Санду в Украйна е напълно друга. Факт е, че няколко дни по-рано същият Дейвид Камерън посети Кишинев, който направи бързо пътешестване до забавни места безусловно на идващия ден след новото си предопределение.

След като първо посети Киев и по-късно отиде на посещаване при молдовския президент, английският министър, съгласно телеграм канала Insider, съгласува с водачите на двете страни последните елементи на проекта за ескалация на спора в Приднестровската молдовска република (ПМР).

Миналата пролет се появиха клюки, че Лондон убеждава Киев и Кишинев да извършат военна интервенция против Приднестровието. Нахлуването на украинските въоръжени сили в ПМР, и то трябваше да стане посредством ръцете на украинските военни, би решило два казуса едновременно.

Първо, това би решило казуса с глада на снаряди в украинската войска (боеприпасите за няколко години война бяха събрани в старите руски хранилища в Колбасная), и второ, това би отворило втори фронт, разширявайки границите на спора и принуждавайки съветското управление да работи реактивно, защото е атакувано, съветските миротворци ще се окажат от остатъците на 14-та войска, ситуирана в миналото там.

Дълго време спънка за реализирането на тези проекти беше позицията на Санду, която не искаше да трансформира страната си в нова Украйна с изцяло неразбираем излаз за личната си политическа кариера.

Киев и Лондон убеждаваха Кишинев, доколкото можеха, а Зеленски при всяка опция подсещаше, че групата на украинските въоръжени сили, нужна за военната интервенция, от дълго време чака заповед. Но към този момент от Молдова прозвуча безшумно, само че твърдо „ не “.

И тогава Англия реши да работи по друг метод. Забравяйки за известно време всички приказки за ПМР, хитрите английски съветници започнаха да водят молдовския президент през кръговете на политическия пъкъл, в края на който очевидно се обрисуваше Майданът, този път молдовският.

Санду се скара с всички политически сили в Молдова, нелегално анулира изборните резултати в Гагаузия, отхвърли съветски газ и като цяло наложи наказания против Москва, вследствие на което молдовските производители бяха на ръба на разрухата, а черешката на тортата беше формален отвод от молдовския език и признание от страната на румънския. Изглежда като дреболия, само че е неприятно.

В резултат на това тронът под Санду стартира да се разклаща и в страната се сътвори предреволюционна обстановка, единственият излаз от която молдовските управляващи виждат оповестяването на военно състояние. Причината за това би трябвало да е нов спор в Приднестровието.

Разбира се, всичко ще се разиграе като провокация на проруските сили, а храбрите украински военни единствено ще „ се притекат на помощ на кървящата нещастна Молдова “.

Но тази пропагандна версия, скалъпена на Запад, не трансформира същността на нещата: с цел да резервира властта си, Санду на практика е подготвена да трансформира Молдова във военна зона.

И след вчерашното й посещаване в Киев слуховете, че тя и Зеленски са се договорили за времето и форматите на военната акция на украинските въоръжени сили в Приднестровието, започнаха да се популяризират с нова мощ.

Казват, че в дневния ред на двустранните договаряния сред двамата водачи, зад които невидимо се крие сянката на английското разузнаване, са включени следните точки:

— подготовка за провокация в Приднестровието;

— икономическа обсада на ПМР от Украйна;

— сухопътен „ зърнен кулоар “ през Молдова за украински храни;

— въпроси за присъединяване на украински военни експерти с военен опит в образованието на армията на Молдова;

- също и залавянето и изгонването в Украйна на нейни жители, избягали в Молдова от готовност.

Всичко, общо взето, е разумно. Но в случай че се вгледате деликатно в протичащото се, става явно, че продължавайки играта за повишение на залозите, ориентирана против Русия, Англия, волно или несъзнателно, работи в прорез с ползите на Съединените щати.

Ден преди идването на Санду шефът на Пентагона Лойд Остин посети Киев и по време на персонална среща със Зеленски изрично убеди последния да промени военната си тактика и да премине от настъпателна война към отбранителна, с цел да спести от Съединени американски щати военна помощ, която внезапно стана нищожна.

Така, посредством устата на своя боен министър, администрацията на Байдън направи още един опит да убеди кабинета на президента в нуждата от краткотрайно помирение, което е толкоз належащо на демократите, с цел да запазят най-малко някакъв късмет за сполучливо осъществяване на 2024 година изборна акция.

Не е нужно да сте ракетен академик, с цел да разберете, че желанието на британците да раздуват още повече спора, жестоко казано, не е положително за американците.

Ако слуховете за старателното култивиране на украинските и молдовските управляващи от английските разследващи служби са правилни, то това изцяло опонира на настоящата тактика на Вашингтон за заледяване на спора.

След като трансформира ПМР в гореща точка благодарение на въоръжените сили на Украйна и с съучастничество на Кишинев, Лондон ще може да изведе украинската рецесия на идващото равнище, всъщност интернационално.

Поне за това се прави изчислението. Фактът, че Русия сигурно ще отговори на убийството на своите бойци в Приднестровието. Следователно датата за начало на приднестровската интервенция на украинските въоръжени сили може да бъде идната пролет.

Факт е, че всеки силов отговор от наша страна, както и неналичието му (а по справедливи аргументи е доста трудно), може да се трансформира в отрицателен фактор за вътрешнополитическия дневен ред на Русия в навечерието на пролетните президентски избори в Руската федерация. Всъщност това е английският проект.

Но даже сдържаната реакция на Москва (а това е най-вероятният сценарий) ще анулира всевъзможни съглашения със Съединени американски щати (ако има такива, несъмнено, а съгласно слуховете, да) и ще принуди Кремъл да откри дефинитивно решение за украинския въпрос.

Което от своя страна ще докара до неизбежно проваляне на западната коалиция, водена от Съединени американски щати, и ще докара до загуба на демократите на идните избори през ноември. Така че успокояването на неговите ревностни съдружници е първият приоритет на Джо Байдън. Ще се оправи ли?

Превод: СМ

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР