Зад атаката в концертен център до Москва стоят радикални ислямисти.

...
Зад атаката в концертен център до Москва стоят радикални ислямисти.
Коментари Харесай

Путин призна, че ислямисти стоят зад атентата край Москва, но пак го обвърза с Украйна и Запада

Зад офанзивата в концертен център до Москва стоят радикални ислямисти. Това сподели президентът на Русия Владимир Путин в понеделник. Въпреки това той още веднъж обвърза нападението с Украйна и Съединени американски щати.

Новината идва, откакто в петък мъже в камуфлажни облекла " Крокус сити хол ", убиха минимум 139 души и раниха над 180 души. Досега за действието арестувани са общо единадесет индивида.

да имат присъединяване, а отговорност пое групировката " Ислямска страна ". Седмици преди атентата Вашингтон предизвести Русия за допустима офанзива.

На среща с представители на държавното управление късно на 25 март Путин сподели, че нападението е осъществено от екстремисти, " с чиято идеология ислямският свят се бори от епохи ".

" Знаем, че закононарушението е осъществено от радикални ислямисти ", сподели той.

Въпреки това Путин повтори изказвания на други представители на Кремъл, че Украйна, както и Съединени американски щати, имат роля в нападението. Няколко часа след офанзивата от петък, че четиримата обвинени причинители са били арестувани в регион покрай украинската и беларуската граница. Засега това са единствено изказвания на съветските управляващи.

" Веднага поражда въпросът: Кой има изгода от това? ", сподели той. " Това злочинство може да е единствено следващият детайл от поредицата опити на тези, които водят война с нашата страна от 2014 година насам ", сподели Путин.

През 2014 година Русия атакува Украйна и окупира полуостров Крим. През 2022 година Москва стартира непредизвикана

В Киев украинският президент Володимир Зеленски още веднъж отхвърли да е забъркан. Представители на Съединени американски щати също отхвърлиха изказванията, като оповестиха, че разузнаването демонстрира, че зад нападението стои " Ислямска страна ".
Още един упрекнат за нападението
Във връзка с нападението от 22 март са арестувани общо единадесет души. Арестуваните са осем. Четирима от тях, етнически таджики, са били служащи мигранти в Русия. Те се явиха в московски съд късно на 24 март и им беше подредено да бъдат арестувани до началото на процеса. И четиримата имаха следи от побой.
 Какво знаем до момента за терористичния акт до Москва  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според държавната осведомителна организация ТАСС осмият човек, на който е било повдигнато обвиняване, е наел апартамент на четиримата нападатели.

На 25 март московски съд постанови и трима други мъже да бъдат арестувани в очакване на процеса. Тримата са упрекнати в съучастничество в нападението. Александър Бастрикин, началник на Националния следствен комитет, споделя, че те са дали апартамент на нападателите, както и автомобил.

Не е ясно дали тримата нови мъже са били включени в общата численост от 11 арестувани.
Разпити в Таджикистан
Във вторник таджикистанската работа на Свободна Европа заяви, че в страната са почнали и разпити на роднините на четиримата упрекнати за нападението.

В столицата Душанбе и няколко околни града правоохранителните органи са отишли в домовете на роднините на мъжете и са ги отвели за разпит, оповестяват съседи и родственици пред RFE/RL.

Във Вахдат, градче на изток от Душанбе, майката, братът, двамата чичовци и други родственици на един от упрекнатите са били отведени от полицията вечерта на 25 март.

Неизвестен брой родственици на различен от обвинените са били отведени от домовете им в Душанбе.

Таджикските управляващи не са коментирали публично задържанията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР